Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Brännande men rörig

  Skådespelaren och stå-upp-komikern Zinat Pirzadeh flydde från ett tvångsäktenskap i Iran. Bella Stenberg har läst hennes debutbok.

  Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

  Bok

  Bok

  Zinat Pirzadeh

  Fjäril i koppel

  Piratförlaget

  Det börjar lite som en saga. Ett dött flickebarn som lever. Hennes farfar som köper ett spökhus, blir rik och gifter sig med stans längsta kvinna. En pojke som inte kan prata.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Flickan heter Shirin och är huvudperson i Zinat Pirzadehs debutroman. En stor del är uppbyggd kring icke-kronologiska skrönor från en rörig med underhållande släkt, där Shirin tillåts ta plats trots nästan åtta meter bröder, en hundvalp som visar sig vara en varg och en farbror som kallas för Klitorismannen.

  Samtidigt iakttar hon med sina barnaögon det som händer runtomkring, hur det iranska samhället förändras och hårdnar, hur moderns väninnor som älskat den glamourösa Farah Dibah börjar avsky henne, hur familjens rikedomar försvinner. Mosterns man torteras av shahens säkerhetspolis, stans kristna blir bortjagad av revolutionärerna och moralpoliserna vaktar alla. Det har blivit 1979 och ayatollah Khomeini styr. Året efter anfaller Saddam Hussein.

  Insprängt mellan kapitlen finns ett nu: Shirin som ung mamma som planerar sin flykt från den våldsamme maken och Teheran, som räds framtiden och tänker tillbaka.

  Romanen lider av att vara rörig och alltför episodisk, men samtidigt som tiden förändras händer något även med texten. Den börjar brännas. Den frispråkiga Shirin som längtat efter att växa upp räknade inte med att priset för att bli kvinna var friheten. Runtom kring henne faller folk offer för dubbelmoralen – till och med tonårsflickor avrättas. Hennes bröder bevakar henne och efter ett övertramp blir hon bortgift.

  Zinat Pirzadeh är uppväxt i Iran, där hon själv blev bortgift som sextonåring. När hennes son var i tvåårsåldern flydde hon till Sverige och levde i ett par år som gömd flykting. Förra året valdes hon till Sveriges roligaste kvinnliga stå-upp-komiker. Att Fjäril i koppel, första delen i en trilogi, är inspirerad av hennes eget liv är tydligt, och vissa scener har hon till och med återgett i intervjuer.

  * Zinat Pirzadeh intervjuas på Piratförlagets scen i dag klockan 12.50.