Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

BP:s mardrömsvecka över

Efter energijätten BP:s mardrömsvecka hyser marknaden fortfarande tilltro till företaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg säger i en brittisk tv-intervju att det var klart från början att vd:n skulle vara BP:s röst utåt.

Företagets mediala strategi må framstå som katastrofal men investerarna har inte gett upp hoppet om dess industriella potential. På fredagen pekade BP-aktiens kurs uppåt på Londonbörsen. Marknaden tycks också tro att de 20 miljarder dollar som BP reserverar för skadestånd och miljösanering ska dämpa allmänhetens vrede.

Det värsta oljeutsläppet i havsmiljö i amerikansk historia från en läckande djuphavskälla i Mexikanska golfen har skadat president Barack Obamas anseende, skadat regionens rika men känsliga naturliv och lamslagit fiske- och turistnäringen.

Investerarna anser att vd Tony Hayward klarade av de häftiga attackerna från upprörda amerikanska kongressledamöter under förhöret i representanthusets energi- och handelsutskott. Hayward sade sig inse att "endast handling och resultat, inte ord" ytterst kan återställa förtroendet.

-Jag ger mitt ord som BP:s ledare på att vi inte kommer att slå oss till ro förrän vi gör det här rätt, sade han.

Inte heller styrelseordförande Carl-Henric Svanbergs misslyckade ordval efter mötet i Vita huset tycks ha satt några riktigt djupa spår.

Svanberg hade möjlighet att lägga fram sin syn på katastrofen i en intervju för brittiska Sky News på fredagskvällen. Han konstaterade att Hayward under förhöret gjorde helt rätt: han borde inte säga mer än han säkert visste, eftersom företaget har flera olika typer av utredningar att vänta.

Enligt Svanberg fanns det från första början en klar handlingsstrategi inom BP: företaget skulle tala med "en röst", Haywards.

-Det var Haywards eget önskemål, sade Svanberg som konstaterade att det däremot är styrelseordföranden som är nummer 1 i USA och därmed antydande att det finns en företagskulturell skillnad.

På frågan om han och Hayward kommer att vara kvar på sina poster om ett år svarade Svanberg:

-Jag går inte in i den diskussionen.

Svanberg avslöjade att Hayward nu överlåter ledningen av den akuta krishanteringen i USA åt företagets USA-chef Bob Dudley.

Svanberg förnekade att BP av kostnadsskäl skulle ha varit berett att ta alltför stora risker vid oljeutvinningen i Mexikanska golfen.

-Det här var en tragisk händelse som aldrig borde ha inträffat, sade Svanberg och konstaterade att man inte kan skriva om historien, men väl dra lärdom.