Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1124453.jpg
Sedan 2008 har Maria Lindberg en tysk proffslicens.

Boxaren Maria Lindberg stängdes av 1999

Maria Lindberg drabbades av hjärnblödning som amatörboxare 1999 och blev avstängd på livstid. Nu går hennes tankar till kollegan Frida Wallberg. - Det är fruktansvärt, nu vill man bara veta att hon är ok.

Maria Lindberg följde fredagens WBC-titelmatch hemifrån tv:n och såg när Diana Prazak knockade Frida Wallberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Knocken var hemsk, men inte trodde man att det skulle bli sådana allvarliga konsekvenser. Jag höll mig uppe i går och försökte få fram information om hur det gått. Det är fruktansvärt, säger hon.

När Maria Lindberg nåddes av uppgifterna om att Frida Wallberg opererats för hjärnblödning insåg hon att läget var allvarligt. 1999 drabbades hon själv av en mindre blödning i hjärnan efter en amatörmatch i Finland.

- Men det verkar ju som att Fridas hjärnblödning är värre. Hon har blivit opererad och det blev ju inte jag, säger hon.

Maria Lindberg återhämtade sig helt efter sin blödning och kände tidigt att hon ville tillbaka till ringen igen. Men i och med skadan blev hon avstängd från svensk boxning på livstid. Det var ett hårt slag eftersom hon inte kunde tänka sig ett liv utan boxning.

- Det var inte så att jag bara hoppade in i ringen igen efteråt utan det var en lång och tuff kamp tillbaka. Jag kämpar fortfarande men inte med skadan, den är helt läkt. I stället dras jag med sviterna av att det är så många som inte tycker att jag ska boxas, säger hon.

Blev du inte avskräckt efter hjärnblödningen?

- Jag ville tillbaka, men efter en sådan grej är man naturligtvis mer medveten om riskerna. Men det är bara man själv som kan bedöma om det är värt det, säger hon.

Sedan 2008 har Maria Lindberg en tysk proffslicens, men det tog sin tid innan hon fick godkänt av det tyska förbundet. Hon är 36 år i dag och helt frisk men skadan hon fick som 22-åring gör sig hela tiden påmind.

- Det gjordes flera grundliga medicinska undersökningar innan. Men de visade bara att risken att jag ska drabbas inte är större än för någon annan, säger hon.

Kan du ställa upp i tävlingar i Sverige med din tyska licens?

- Nej, nej, i Sverige är jag näst intill bannlyst. I Tyskland boxas jag obehindrat, men ska jag boxas i andra länder måste jag varje gång ta upp det som hände för 14 år sedan. Varje land tar ställning till om jag ska få boxas där eller inte. Det tar kraft så jag boxas mest i Tyskland, säger Maria Lindberg som vid sidan av proffsboxningen är tränare i Winning boxing club i Malmö.

Att Frida Wallberg också kommer att stängas av på livstid oavsett hur allvarligt skadad hon är, är ingenting som Maria Lindberg oroar sig för just nu.

- I ett sånt här läge känns det svårt att prata om boxning överhuvudtaget. Nu handlar det bara om att hon ska bli okej, allt annat är ointressant just nu, säger hon.

Frida Wallberg ska, enligt uppgifter som boxningsförbundet fått från hennes pojkvän Robert Stridsberg, ligga nedsövd efter att ha opererats på Karolinska sjukhuset i natt.

Mest läst