Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
David Bowie.

Bowie hyllas runt om i världen för sitt album

Det är fler än GP:s recensent som uppskattar David Bowies jazzutflykter. Nya albumet Blackstar fullkomligt drunknar i stjärnor, solar, glada gubbar och getingar.

David Bowie får fyra fyrar i dagens GP för sitt nya och lätt skruvade album Blackstar. Men GP:s recensent är långt ifrån den ende som fallit för Bowies udda spacejazz.

Tvärtom tycks de flesta svenska tidningar påtagligt förtjusta i legendarens senaste låtsamling.

"Det är fängslande att ta del av Bowies okuvade formspråk, som vägrar vara tillmötesgående. Ett av Bowies bästa album är ett faktum" skriver musiktidningen Gaffa och delar ut näst högsta betyget fem stjärnor.

"Det är svårt att föreställa sig att någon annan skiva under 2016 kommer att vara modigare, mer utmanande och mer nyskapande än Blackstar" konstaterar Nöjesguiden och sätter toppbetyg.

"Är det jazz, rock eller bara rena galenskaperna?" undrar Expressens recensent och svarar därefter själv på frågan: "Det är Bowie, tillbaka med en svartskimrande stjärntripp rakt ut i det okända". Betyget blir fyra getingar av fem.

Läs mer: David Bowie | Blackstar

"Bowie är snart 70 år, men kämpar lika envist och hårt mot alla musikaliska och andliga bojor nu som under storhetstiden på 70-talet. Och resultatet är en magnifik, vital och bitvis direkt genial rockskiva." Fyra solar av fem i Nya Wermlands Tidningen

"Den 69-årige David Bowie har inga tankar på att skriva hits, tävlar han ens med några andra artister så är det Scott Walker och möjligen Robert Wyatt. Men sin talang och vana trogen är Bowies förmåga att komponera vackra refränger något han bara inte kan låta bli" skriver Svenska Dagbladets imponerade recensent och delar ut betyget fem av sex.

Även många utländska dagstidningar och musikmagasin hyllar David Bowies nya album. Pitchfork ger betyget 8,5 av 10 och Rolling Stone menar att Blackstar är Bowies starkaste platta sedan 70-talet.

Kanske sammanfattar brittiska The Guardian ändå det hela bäst när man beskriver Blackstar som "en rik, djup och konstig platta där det känns som om Bowie rör sig rastlöst framåt, ögonen målmedvetet fixerade: så som han alltid har skapat sin bästa musik.

Länkar:

Vad gjorde David Bowie i din ålder? Testa själv

Mest läst