Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Bowie ett geni - även ekonomiskt

Rockikonen David Bowie var inte bara ett kreativt geni på att skriva låtar men också på att tjäna väldigt mycket pengar.

1997 gick det en imponerad susning över Wall Street. David Bowie överraskade världen. Igen. Men den här gången var det inte musiken som gav gensvar utan det finansiella instrumentet, så kallade Bowie Bonds.

Tioåriga pop-obligationer till ett värde av 55 miljoner dollar, med dåtidens dollarkurs motsvarade det en halv miljard kronor, mot en skyhög ränta på 7,9 procent.

Säkerheten för obligationerna var avkastningen från alla framtida intäkter från 287 sånger på 25 LP-skivor, inspelade från 1969 till 1990. Och det var försäkringsbolaget Prudential Securities som köpte Bowie-obligationerna.

Pengarna från affären skulle Bowie bland annat använda för att köpa tillbaka rättigheterna till sin musik som ägdes av hans tidigare manager.

Arkitekten bakom pop-obligationerna var investeringsbankiren David Pullman. Upplägget var genialt, det tyckte inte bara marknaden men också andra musiker som Rod Stewart, James Brown och iron Maiden som hakade på. Och Pullmans specialitet var att förpacka en rad låtskrivares och kompositörers arbete och sälja dem i en stor affär.

Instrumentet var att sälja stora paket med hitar blandat med mindre framgångsrika låtar, skulle visa sig bli framtidens melodi inom den amerikanska finansvärlden – även när det gällde skuldpaket för egnahemsägare i USA.

Pullmans finansiella innovation har anklagats för att ligga till grund till den amerikanska finanskrisen 2008.

För själva Bowie-obligationerna gick det sådär. När fildelarna och nätpiraterna började lägga ut all världens musik på internet gratis, nedgraderades Bowie Bond 2004 från A-rating till snäppet över skräp- obligation.

Varumärket David Bowie uppskattas vara värt cirka 2,8 miljarder kronor.

Mest läst