Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Bostadsköpare i Göteborg tror på prisökning

Enligt en undersökning tror bostadsspekulanterna i Göteborg på en fortsatt prisuppgång för bostäder i regionen under 2016. Boverket varnar för en sådan utveckling då bostadslånen kan komma att stiga i höjden om räntorna börjar stiga igen.

63 procent av de som vill köpa bostad i Göteborgsregionen tror att bostadspriserna kommer att fortsätta öka under året enligt en undersökning från mäklarfirman Bjurfors. 25 procent av de tillfrågade tror att priserna kommer förbli oförändrade och 16 procent tror att priserna är på väg att börja sjunka.

Samma uppfattningar syns även i Stockholms- och Malmöregionen där undersökningen visar att 70 respektive 60 procent av bostadsspekulanterna tror på en prisökning under det kommande året.

– Undersökningen visar att det är skillnad på vad de så kallade experterna tror och vad bostadskonsumenterna tror, säger Sven Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors Göteborg.

Är bostadsspekulanternas tro en bra värdemätare för framtidens prisutveckling?

– Det finns ju inget rätt eller fel men vi tror det tyder på en fortsatt ökning. Det kanske inte kommer bli samma ökningar som 2014 och 2015 med 15–20 procent men ändå en fortsatt prisuppgång.

Men alla siffror pekar inte åt samma håll. Under det sista kvartalet under 2015 gick priserna ner något i Göteborg enligt maklarstatistik.se.

Enligt en undersökning från Fastighetsförmedlingen Fastighetsbyrån så tror över hälften av deras mäklare på oförändrade priser under året. Endast 23 procent av de tillfrågade mäklarna tror på en prisuppgång på bostadsrätter i Storgöteborg.

– Om man tittar regionalt som i exempelvis Göteborg, så såg vi en avstanning i prisökningen under hösten, säger Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea. Frågan är om detta inte är en tydlig signal på att bostadspriserna kommer att börja stanna upp. Ett annat tecken på avstanning i prisutvecklingen är att bostadsräntorna inte kan falla så mycket mer. De har aldrig tidigare varit så låga som de är nu.

Boverket vill i frågan om bostadspriser hålla upp ett varningens finger.

– Det vi känner är en oro för prisutvecklingen i Göteborg och vi vill flagga för riskerna framöver, säger Hans Åke Palmgren, analytiker på Boverket. Man måste vara medveten när man går in i ett bostadsköp om riskerna. Vi har en ekonomi på högvarv och därmed skulle räntenivåerna kunna komma att tre eller fyrdubblas i framtiden.

Mest läst