Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Bostadskön är ett fiasko

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Söker du bostad och nöjer dig med en trea på Hisingen eller i norra Göteborg måste du i genomsnitt köa tre år. Vill du hellre hyra i centrala stan, och kan betala vad det kostar, är väntetiden i genomsnitt fem år. Förklaringen är enkel. Förra året färdigställdes endast 440 hyresrätter i Göteborg. Att kalla detta ett fiasko för bostadspolitiken, såväl kommunledningens som regeringens, är inte att ta i.

I går fanns 81 lediga hyreslägenheter på Boplats Göteborg. Antalet anmälda bostadssökande var 143 000, en ökning med 17 000 sedan årsskiftet. Alla är inte i akut behov av bostad. Många köar för att samla kötid. Men situationen är allvarlig nog.

2011 saknade drygt 50 000 bostadssökande ett eget förstahandskontrakt. 18 procent bodde kvar hos mamma och pappa, 11 procent var inneboende, sju procent hade andrahandskontrakt och fyra procent bodde i en studentbostad som de var tvungna att lämna.

Någon enkel lösning finns inte, däremot flera åtgärder som tillsammans kan öka tillgången på hyresbostäder på några års sikt.

Regeringen kan:

- Förbjuda kommunala byggnormer. Gäller samma regler i hela Sverige kan planer och ritningar användas i flera kommuner. Då går det snabbare att bygga och blir billigare.

- Slopa kravet på detaljplan om ett byggprojekt inte kraftigt avviker från den befintliga bebyggelsen. En sådan undantagsregel tillämpas i Tyskland och förkortar tiden från beslut till inflyttning kraftigt.

- Begränsa rätten att överklaga nya bostadsprojekt. 2011 fastställdes, enligt SVT, 1 703 detaljplaner i Sverige. Av dessa överklagades 337, men bara 27 överklaganden ledde till planändring. Rätten att överklaga missbrukas. Det leder till förseningar och stigande kostnader – som landar på hyran.

Kommunen kan:

- Förbättra konkurrensen genom att dela upp stora projekt i mindre delar. Det ger mindre byggföretag en chans att konkurrera – och bevisa vad många påstår: Att de kan bygga billigare än jättarna.

- Tillåta högre hus. Det ryms dubbelt så många lägenheter i ett åttavåningshus som i ett fyravåningshus.

Billigt att bo blir det aldrig. I bra lägen blir det dyrare. Det är priset för att inte bostadsrätterna skall ta över helt, utom i förorterna. Det har Hyresgästföreningen insett och gått med på. Regeringen kan på marginalen motverka höga hyror med bostadsbidrag. Men bästa sättet att göra det relativt billigare att bo är sänkt inkomstskatt (jobbskatteavdrag). Då tar hyran en mindre andel av inkomsten efter skatt.

Mest läst