Bostadsbrist kostar Göteborg miljoner varje månad

Akuta "tak-över-huvudet-lösningar" kostar Göteborg miljonbelopp. Varje månad. För barnen det handlar om är priset en ständig oro och stress.

ANNONS
|

För Östra Göteborg ligger kostnaderna på minst en miljon kronor i månaden. För Angered nästan det dubbla. Och för Västra Hisingen har kostnaden för att ordna tillfälliga bostadslösningar för barnfamiljer ökat från under en miljon kronor om året till fem miljoner på bara ett par år.

- Summan är sannolikt högre. Det är svårt att få fram ett exakt tal, men vi har ett stort problem här, säger Andreas Lökholm, chef för individ- och familjeomsorg i Östra Göteborg.

Det handlar om tak över huvudet för familjer som inte har något annat problem än att de saknar bostad. Det lösningarna som finns är dyra och dåliga – som boende på hotell eller vandrarhem.

ANNONS

Andreas Lökholm konstaterar att stadsdelens socialtjänst har det yttersta ansvaret för att barnfamiljer inte hamnar på gatan. Samtidigt har man ingen makt över bostadsproduktionen. Han säger att ett boende under ordnade former är "det första steget i behovstrappan", platsen där människor och familjer blir trygga och bygger en relation med närsamhälle och skola.

- För att barnen ska kunna fokusera på skolan och de vuxna fokusera på att lära sig språket och etablera sig i samhället. Vi klickar i den delen i kedjan. Det skapar en oro.

Att det just är Östra Göteborg, Angered och Västra Hisingen som har höga kostnader för tillfälliga bostadslösningar hänger till stor del samman med ebo-lagstiftningen som gör att asylsökande har rätt att ordna boende på egen hand. Ofta söker man sig till områden där landsmän redan bor. Kanske får man tillfälligt flytta in hos släktingar, en lösning som efter en tid visar sig ohållbar.

- Människor flyttar hit för att de vill etablera sig och komma i jobb, och så hamnar de i den här situationen, säger Andreas Lökholm.

För att komma ifrån vandrarhemsplaceringar har staden gett den kommunala bostadskoncernen Framtiden i uppdrag att ta fram 250 lägenheter om året under de kommande två åren, för den här gruppen. Arbetet inleddes i december förra året och hittills har 78 familjer fått en bostad den vägen. Men det är tveksamt om ens 500 lägenheter kommer att täcka behovet.

ANNONS

Det var också bland annat med den här gruppen i åtanke som kommunen började skissa på planerna med tillfälliga boenden. Men sedan den diskussionen inleddes förra sommaren har den nya lag som säger att alla kommuner i landet ska ta emot ett visst antal nyanlända, och som trädde i kraft den 1 mars tillkommit, så nu är det osäkert om den här gruppen kommer att ha nytta av de modulhus som ska byggas.

- Det har varit lite olika diskussioner. Som jag uppfatttat det kommer de bostäderna i första hand att gå till dem som anvisas till kommunen genom den nya lagstiftningen, säger Andreas Lökholm.

ANNONS