Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
biskops

Bostadsbolaget larmar om trångboddhet i Biskopsgården

Upp till tre gånger fler personer bor i samma lägenhet i Norra Biskopsgården och Hammarkullen jämfört med snittet. Hur många vet inte Bostadsbolaget själva. – Vi har ingen exakt koll, statistiken släpar, säger Johan Wilck.

Tio personer i en tvåa - så kan verkligheten se ut i trångbodda Norra Biskopsgården och Hammarkullen, det var P4 Göteborg först med att berätta.

– Vi har inte exakt koll på hur många som bor i våra lägenheter. Det finns statistik, men det är viss eftersläpning på den, säger Johan Wilck som är distriktschef för Bostadsbolaget på Hisingen.

Enligt den officiella statistiken bor det mer än dubbelt så många i områdenas lägenheter, 4-5 personer, jämfört med snittet som ligger på 1,8 personer. Men Johan Wilck menar att statistiken inte heller helt speglar verkligheten.

– Det finns också papperslösa och personer som inte bor där de är mantalsskrivna som inte syns i statistiken.

– Vår personal märker att det bor många i lägenheterna, jag skulle tippa på att det bor tre gånger som många jämfört med snittet, säger Johan Wilck.

Enligt Bostadsbolaget märks trångboddheten bland annat genom att vattenförbrukning, slitaget och soporna är mycket större än i andra områden.

– Vi har dubbelt så många lokalvårdare, dubbelt så många som jobbar med trädgårdar och som kvartersvärdar som vi kallar de som sköter lägenheterna. Det är mycket större slitage.

Att trångboddheten blir värre när invandringen är större märks enligt Johan Wilck tydligt. Som ett exempel berättar han om en mamma som bott i området länge tillsammans med hennes son i en tvåa.

– Hon berättade att hon blivit kontaktade av släktingar, sex-sju personer, som ville flytta in.

Bostadsbolaget har som policy att det inte får bo fler än två personer per rum. Men så ser det alltså inte ut i verkligheten.

– Det är lite byråkrati i det där, vi får göra undantag. Vi måste hjälpa folk.

När det är så trångbott, vad kan ni göra för att hjälpa till?

– På lång sikt kan vi ju bygga hus, men det är ju på väldigt lång sikt. På kort sikt kan vi vara beredda på de extra kostnader som uppstår så att folk kan få tak över huvudet,

– Vi får dra vårt strå till stacken. Vi klarar av situationen, vi har de resurserna. Då är jag betydligt mer bekymrad för hur skolorna klarar av trycket, säger Johan Wilck som är distriktschef för Bostadsbolaget på Hisingen.

Mest läst