Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bostad först

Nu vet även vetenskapen att hemlösheten är ett bostadsproblem.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Om hemlösa får ett hem så är de inte längre hemlösa. Denna till synes enkla sanning har sedan två år vetenskapligt stöd från Lunds universitet och nu även beprövad erfarenhet från Helsingborg och Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Principen är enkel. Den hemlöse får ett vanligt förstahandskontrakt utan särskilda krav och villkor.

Den som vill kan därtill få boendestöd utformat efter personliga behov och önskemål. Det kan vara så enkelt som ett stöttande besök då och då eller hjälp att hålla ordning på ekonomin. Men det är viktigt att stödet är frivilligt.

Metoden kallas, efter internationell förebild, ”Housing first”, på svenska Bostad först. Tanken bakom är att ett tryggt boende gör det enklare att ta itu med problem som missbruk, skulder, försummade barn och arbetslöshet. Det är inte precis kvantfysik, snarare självklarheter.

– För att känna sig vanlig måste man kunna bo vanligt, säger Bosse Pettersson som fått en egen lägenhet i Helsingborg till TT.

– Våra förväntningar har överträffats, konstaterar Birgitta Hedlund Kenttä, projektledare för Bostad först i Stockholm.

I Göteborg är den kommunala viljan god, men praktiken trög. I projektet ”Bostad som grund” har drygt 20-talet hemlösa fått andrahandskontakt av Socialförvaltningen. Det är ett steg på rätt väg. Men forskningen visar att förstahandskontrakt på den ordinarie bostadsmarknaden är en avgörande förutsättning för att ”Housing first” skall lyckas – mätt i hemlösa som klarar ett vanligt boende.

Ju fortare Göteborg startar ”Bostad först” på allvar desto bättre. Men då krävs det förstås att det byggs fler hyreslägenheter, så det finns bostäder att hyra. Dessutom är det viktigt att inte glömma de hemlösa som inte klarar ett eget boende. De är färre än man kan tro, men de finns och har rätt till ett så värdigt liv som möjligt.

Det måste finnas hemlika skyddade boenden med ett respektfullt bemötande och längst ner i den sociala avgrunden får en säng för natten aldrig göras svårtillgänglig. En säng och ett mål mat är en rättighet och en nödvändig första förutsättning för ett bättre liv.

GP 2/4 -12