Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bostäder krävs för fler asylsökande

Ökningen av antalet asylsökande i Sverige är nästan 50 procent under årets nio första månader mot samma tid i fjol och syrier har blivit största grupp.

Migrationsverket söker nu boendeplatser med ljus och lykta.

I år har hittills 29 713 personer sökt asyl i Sverige. Det är en ökning med 48 procent mot de nio första månaderna i fjol. Och ökningstakten bara fortsätter att öka. Under årets första åtta månader var den ungefär 44 procent.

Migrationsverkets läge i fråga om att hitta boende är mycket ansträngt. Verket hyr i dag cirka 18 900 platser i lägenheter runt om i Sverige och arbetar hela tiden för att få till fler platser där asylsökande kan bo under tiden som ansökan handläggs.

Verket hyr dessutom cirka 4 400 tillfälliga boenden på vandrarhem, stugbyar och campingar.

Totalt hyr alltså verket cirka 23 300 platser i Sverige. Men ökningen av antalet sökande ser ut att bara fortsätta, varje vecka kommer 1 100-1 300, och en ny upphandling har nu påbörjats med målet att ge ytterligare 5 000 platser vid årsskiftet.

Nu har också Syrien gått om Somalia som största ursprungsland. Under årets första nio månader har 4 297 asylsökande kommit till Sverige från Syrien.

Mest läst