Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Borgerliga kräver aktion angående trängselskatt

  GÖTEBORG: De borgerliga partierna kommer att samlas under samma hatt och driva frågan om trängselskatter eller inte i Göteborg gemensamt. Partierna kräver också att kommunalförbundet GR (Göteborgsregionen) engageras i frågan.
  Flera ledande borgerliga politiker och kommunalråd tog - utanför föredragningslistan - upp trängselskattefrågan och GR:s roll vid kommunalförbundets styrelsemöte i fredags.
  De borgerliga partierna hävdar att även om varje kommun själv skall besluta om folkomröstning eller inte måste GR spela en aktiv roll i hanteringen av trängselskattefrågorna och kranskommunerna får inte lämnas utanför
  Kommunalrådet Jan Hallberg (m) i Göteborg och kommunalrådet Stefan Svensson i Partille skall ta initiativ till en gemensam borgerlig samling för alla 11 GR-kommunerna i slutet av mars där kravet på att enagera kommunalförbundet är centralt.
  De borgerliga företrädarna i Göteborgsregionen menar också att socialdemokraterna inte kan lämna GR utanför trängselskattedebatten även om s i Göteborg förordar en folkomröstning där.
  - Vi skall försöka hitta en gemensam linje för alla GR-kommuner i regionen i denna fråga, menar Jan Hallberg. Det är helt oacceptabelt att lämna kranskommunerna utanför.Visserligen är det Göteborg som drabbas av miljöproblemen men samtidigt är det kranskommuernas innevånare som skall vara med och betala det hela för att kunna komma till sina jobb i Göteborg.
  Hallberg är oroad
  Han fortsätter:
  - Jag är oroad över de besked vi fick från ledande socialdemokrater att detta inte är en fråga för Kommunalförbundet alls. Vi har tidigare överlåtit bestämmanderätt till kommunalförbundet frivilligt i viktiga frågor. GR kan inte lämnas utanför. Hela samarbetet i GR kan hotas om inte kranskommunerna kan medverka i debatten kring eventuella trängselskatter.
  Jan Hallberg säger att de borgerliga partierna inte vill ha några trängselskatter alls, men om det ändå skulle bli en folkomröstning i frågan måste kranskommunerna få delta.
  De borgerliga partierna i GR-området menar också att kommunalförbundets roll i trafikfrågorna är viktig, inte minst för att få igång bygget av en älvtunnel och en Västlänk snarast.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.