Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Borg: S skapade problemen

Finansminister Anders Borg inledde riksdagens särskilda debatt om riskkapitalbolag inom äldrevården med att ge Socialdemokraterna skulden.

-Problemen uppstod när Socialdemokraterna ändrade skatten på onoterade företag. Det skapade möjligheter för räntesnurror internt, som vi nu har stängt, och för externa räntesnurror som vi håller på att stänga, sade han.

Han talade sig varm för välfärdssamhället som tar hand om de som behöver stöd och som håller samhället samman.

-Sverige har lyckats bättre än praktiskt taget alla andra länder. Enligt OECD har Sverige de minsta klyftorna och den högsta sociala mobiliteten. De mest utsatta har ofta bättre än i de flesta andra länder, sade han.

Han framhöll att de privata alternativen tillkommit för att öka valfriheten.

-Men fortfarande drivs 75 procent av utbildningen och 95 procent av vården i offentlig regi. Det är viktigt att ha den bilden klar för sig och inte tro att all välfärd produceras av privata bolag.

Socialdemokraternas Jennie Nilsson antydde att regeringen medvetet fördröjt debatten om riskkapitalbolagen inom välfärden. Hon framhöll att det är oacceptabelt att företag kan plocka ut vinster från företagen och slippa skatt genom avancerad skatteplanering.

-Det är hög tid för Sveriges riksdag att bekänna färg och redovisa hur skattepengar ska gå till det som de är avsedda för, sade hon.

Hon ifrågasatte vad riskkapitalbolag har i vården att göra.

-Ska inte riskkapitalbolag satsa i nya projekt? Vilken risk finns det i den skattefinansierade verksamheten, sade hon.
Mest läst