Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

741383.jpg

Borg kritiserar egna politiken

Ungdomsarbetslösheten blir den stora valfrågan 2014 enligt finansminister Anders Borg.

Han är missnöjd med hur yrkesintroduktionsprogram och yrkesutbildningar fungerar.

I sitt tal och på en pressträff efteråt vid Moderaternas Sverigemöte i Örebro radade Borg upp brister som bidrar till unga och utrikes födda har så svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

-Programmen för yrkesintroduktion måste fås att fungera väsentligt mycket bättre än de har gjort tidigare, sade Borg.

Yrkesutbildningarna på gymnasiet fungerar inte heller som de borde, det är för lite praktik och det är svårt att hitta praktikplatser som fyller måttet.

För långsamt

-Lärlingsutbildningarna har vi fått i gång men utbyggnaden går betydligt långsammare än vad vi förväntat oss, sade Borg som konstaterade att ungdomsarbetslösheten varit för hög i Sverige i 20 års tid.

Borg sätter hopp till att arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, ska hjälpa till att pressa ned arbetslösheten bland unga och andra som saknar jobb. Kan parterna förhandla fram avtal där unga erbjuds jobb och utbildning, eller lärlingssystem av större omfattning, kan regeringen tänka sig att hjälpa till. Det skulle kunna vara att bevilja sänkta arbetsgivaravgifter under en tid. Regeringens utredning om lärlingskontrakt kommer i höst.

Åtgärder som sänker trösklarna och gör att arbetsgivarna blir mer villiga att ta in folk ska upp högst på agendan. Anders Borg avvisar dock generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna.

-Jag tror inte att generella sänkningar har några större effekter, säger han.

Hade mist jobbet

Men han hävdar ändå att de generella sänkningar som regeringen gjort 2007 och 2009 av avgifterna för att anställa unga har haft effekt. Någon utvärdering har inte gjorts än.

-Om vi inte hade sänkt avgiften hade fler unga förlorat jobbet, säger Borg och pekar på att i stället för att minska med 300 000 så ökade sysselsättningen med 50 000 mellan 2009 och 2011.

En utredning om att socialbidragstagare som får jobb ska få bidraget avtrappat, i stället för att förlora det snabbt, kommer under året. Borg kan tänka sig att det kombineras med vissa krav, bland annat på kunskaper i svenska. Undervisningen i svenska inom SFI måste också reformeras.

Borg avfärdade de lösningar som Socialdemokraterna skissat och undrade om "näringslivet" tror att den nye S-ledaren Stefan Löfven är rätt man att leda Sverige.

-Det är bara Moderaterna och alliansregeringen som kan se till att vi gör något åt Sveriges mest avgörande samhällsproblem, ungdomsarbetslösheten, sade Borg.
Mest läst