Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Borg: Arbetslösheten mot fem procent

  Sverige har tillsammans med Malta EU:s snabbast sjunkande arbetslöshet. Den är nere på fem procent före 2014, från 7,8 i dag, lovar finansminister Anders Borg (M). Borg målar upp en mycket optimistisk framtidsbild, enligt Sveriges Radios Ekot.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Om inte en ny kris inträffar bör det finnas förutsättningar för att komma ner mot fem procent eller så mot slutet av den här mandatperioden. -Vi ska tillhöra den europeiska eliten när det gäller arbetslöshet.

  Konjunkturinstituets (KI) generaldirektör Mats Dillén är skeptisk till Borgs prognos men avfärdar den inte helt.

  -Om vi har en stark högkonjunktur 2014, då skulle vi också kunna ha en prognos på fem procent. Men vi brukar inte kunna pricka in hög- och lågkonjunkturer så långt i framtiden. Så när vi gör våra lite längre bedömningar, då ligger det ofta ett ganska normaliserat konjunkturläge i dem, säger Dillén.

  TT: Men kan Anders Borg blicka så långt in i framtiden om inte ni kan det?

  -Jag vet inte. Men han är duktig.

  KI:s bedömning - som, understryker Dillén, är mycket osäker - är att arbetslösheten i ett balanserat konjunkturläge, den så kallade jämviktsarbetslösheten, kommer att ligga runt 6,5 procent.

  -Men det bygger på i dag kända regler och jag vet inte vad finansministern har tänkt in, om han har ytterligare åtgärder i åtanke som bringar ner arbetslösheten.

  TT: Men en prognos om fem procents arbetslöshet 2014 bygger på att vi då har ett mycket gynnsamt konjunkturläge?

  -Ja, eller så har han åtgärder i åtanke som pressar tillbaka arbetslösheten.

  En faktor av betydelse är, enligt Dillén, också resultatet av den avtalsrörelse som börjar under hösten och fortsätter under 2012.

  -Man kan väl säga att ska vi komma ner i en sådan låg jämviktsarbetslöshet som fem procent så förutsätter det att avtalsrörelsen avlöper väldigt väl.