Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy21b5c8.jpg

Borg: 10 miljarder i reformutrymme

Regeringen skriver upp utsikterna för den svenska ekonomin rejält. Det innebär att utrymmet för reformer nästa år blir 10 miljarder, enligt finansminister Anders Borg.

Sveriges BNP-tillväxt blir i år på 4,5 procent. I den förra prognosen från i juni spåddes en tillväxt på 3,3 procent, enligt regeringens nya prognos.

För 2011 ligger siffran på 4,0 procent, jämfört med tidigare bedömning på 3,8 procent.

-Det är en ordentlig upprevidering vi gör, sade Borg på en presskonferens på Harpsund.

Regeringen bedömer nu att reformutrymmet för 2011 är drygt tio miljarder kronor.

"Ett större reformutrymme kan uppstå mot andra halvan av nästa mandatperiod", skriver Borg i ett pressmeddelande.

"Givet osäkerheten om reformutrymmet bör vi endast presentera skapa förslag för 2011. De förslag som presenteras därutöver måste ses som reformambitioner som beror på om ett varaktigt reformutrymme faktiskt uppstår", skriver Borg.

Finansministern betonade att det finns risker.

-Vi har ändå allvarliga risker i ekonomin. Det gäller framför allt de statsfinansiella problemen i Sydeuropa och risken för en generell försvagning i omvärldskonjunkturen, framför allt i USA.

Enligt Borg riskerar oviljan att konsumera i USA att leda till en svagare efterfrågan i världsekonomin. Han varnar också för att de statsfinansiella problemen leder till att återhämtningen i Sverige fördröjs, i värsta fall till att konjunkturen vänder nedåt igen.

Arbetslösheten spås bli 8,5 procent 2010 och 8,0 procent 2011. Också det är bättre än regeringens tidigare prognos. Sysselsättningen stiger med 1,0 procent 2010 och 1,3 procent 2011.

Mest läst