Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
3557996

Boprisrallyt igång igen – Göteborg ökar mest

Efter att ha stannat av i några månader har priserna på bostadsmarknaden återigen börjat stiga. Störst är stigningen i Göteborg och förklaringen är ganska enkel.

Efter flera års prisökning på bostäder har priserna de senaste månaderna stått stilla. Men nu börjar bostadsmarknaden röra på sig igen. Särskilt tydlig är prisökningen på villor, det visar mätningar från Svensk Mäklarstatistik. Den färska statistiken visar att priserna på bostäder ökar i hela landet, men prisökningen är störst i Göteborg. Här har både villor och bostadsrätter blivit dyrare. Både en lägenhet och en villa i Stor-Göteborg kostar i snitt två procent mer än föregående månad. Medelpriset per kvadratmeter i centrala Göteborg låg i februari på 54 477 kronor.

- Allmänt kan man säga att bostadsrätterna i Göteborg gick upp kraftigt under förra året och vad vi såg inför årsskiftet var att priserna planade ut litegrann, vi har nu haft några månader på en platå. Det vi ser nu är att Göteborg går uppåt tydligast av alla tre storstadsregioner, både på villor och bostadsrätter och både i innerstan och i Stor-Göteborg, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Samtidigt har det kommit in fler lägenheter och villor på marknaden jämfört med samma period förra året. Under februari fick Svensk mäklarstatistik in siffror på 3700 villaförsäljningar, en ökning på 15 procent jämfört med för ett år sedan, även antalet bostadsrätter till salu har ökat, där är det 19 procent fler än för ett år sedan. Även intresset för att köpa, men också bara se vad som finns på marknaden, har ökat.

- Vi ser även att intresset för bostäder mätt i antal besökare på Hemnet fortsätter att öka. Hittills i år har antalet unika besökare ökat med 4 procent jämfört med året innan, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Att prisökningen är störst i Göteborg har flera förklaringar. Här är bristen på bostäder störst, och därmed även efterfrågan. Men även faktorer som låga räntor spelar in.

- Även under förra året var det i Göteborg som priserna ökar mest. Det är historiskt låga räntor, hög inflyttning, lågt utbud, hög efterfrågan och låg nyproduktion. Dessutom kan det vara på grund av att hyresmarknaden inte fungerar som den ska, säger Per-Arne Sandegren.

Ser man några tendenser på att priserna kommer att stanna av?

- När vi gjorde jämförelsen med samma period förra året så hade det tagit fart lite tidigare än det har gjort nu. Därför började vi fundera på om vi kanske har nått en platå till slut nu när priserna har gått upp så pass mycket, men den platån finns inte här och nu, säger Per-Arne Sandegren.

Göteborgs dyraste lägenhet just nu är en femvåningslägenhet med egen hiss i Vasastaden, med utgångspris på 19 750 000 kronor. Vasastaden är tillsammans med Lorensberg och Linné de mest populära och dyraste områdena, det säger Magnus Helin, fastighetsmäklare på Skeppsholmen Sotheby's.

- Det beror på vad det är för typ av objekt, priserna kan skena iväg uppåt, ibland över 80 0000 kr per kvadratmeter. Men ser man överlag på snittpriserna på bostadsrätter på de tre områdena är det ungefär likvärdigt, mellan 55 000 och 65 000 kronor per kvadratmeter. Ju mindre lägenhet desto högre kvadratmeterpris, säger Magnus Helin.

Mest läst