Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bombbilen stod på regeringens plats

Bilen med bomben var parkerad strax utanför huvudingången till statsministerns kansli i Oslo, visar övervakningsvideor. Vanligen brukar bara regeringens tjänstebilar stå där.

Polisen bekräftar att bilen, en Volkswagen Crafter, parkerats bara några meter från ingången till statsministerns kansli och justitiedepartementet. På en video syns där en stor krater på flera meter i diameter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Troligen var det garageanläggningen under som gjorde att katastrofen inte blev större.

– Mycket av sprängkraften gick nedåt. Det räddade många människoliv och förhindrade ännu större skador på byggnaderna, säger bombexperten Per Nergaard till VG på nätet.

Om underlaget hade varit fast hade effekten av explosionen varit mycket större, säger han.

Attentatsmannen Anders Breivik blev filmad av övervakningskameror minuterna innan bomben exploderade, skriver Aftenposten. Att gå igenom hela materialet kommer att ta veckor.

Teknisk Ukeblad skriver att bombbilen kördes till Oslo två dagar före dådet, och dagen innan hämtade Breivik dit den bil som han körde till Utöya med.

Inte spärrat

Polisen fick på torsdagens presskonferens frågor om varför inte vägarna ut från Oslo spärrades av efter attentatet.

– Alla resurser sattes in på att rädda liv. I en idealisk värld skulle det ha blivit gjort, sade polisens stabschef Johan Fredriksen.

Breivik försökte efter gripandet förhandla med polisen redan på Utöya, uppger NRK. Han hölls kvar i huvudbyggnaden på ön i flera timmar, vaktad av två polismän medan övriga försökte få överblick över läget.

Enligt NRK var insatsstyrkan mycket nära att skjuta gärningsmannen. Det fanns också misstankar om att han hade sprängmedel på kroppen.

Ambulanspersonal blev beskjuten under sin väntan vid kajen i Utvika på fastlandet trots att de hade fått klartecken från polisen att köra fram. Det säger ambulansansvariga Lise Hallgren till NRK, men hon kritiserar inte polisen.

– Det var ju en oöverskådlig situation, säger hon.

Lät sig inte fotograferas

Överflyttningen till fängelset försenades i flera timmar eftersom Breivik vägrade låta polisen ta hans fingeravtryck och fotografera honom.

– Han ville inte att ett sådant polisfoto skulle komma ut i offentligheten, sade advokaten.

Till sist tillmötesgick polisen hans önskan.

Breivik har i förhören sagt att det finns ytterligare två terrorceller i Norge. Mer tänker han inte säga förrän polisen tillmötesgår krav han ställt, säger advokaten som dock inte vill gå närmare in på kraven då de "inte är verklighetsförankrade".

Åtalet mot Breivik kan tidigast väckas vid årsskiftet, säger Norges riksåklagare Tor-Aksel Busch till NRK.

– Jag hoppas att folk har förståelse för det. Av respekt för de döda och anhöriga ska han ställas till svars för varje enskilt mord. Det ställer krav på dokumentationen.

Oslopolisen bekräftar nu att sökandet på Utöya är avslutat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.