Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bolaget: 30 procent dyrare lådvin

Systembolaget vill ha en extra skatt på boxvin som skulle betyda prishöjningar på 33 procent på en del av lådorna. Målet är att få svenskarna att köpa mindre lådvin.

Intressant, anser folkhälsominister Maria Larssons (KD) sakkunnige.

Regeringens förslag om höjda skatter på öl, vin och sprit räcker inte anser Systembolagschefen Magdalena Gerger, skriver Dagens Nyheter.

-Vi vill se över möjligheterna att justera alkoholskatten så att mängdrabatten på boxvin minskar, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till TT.

Han framhåller att en låda vin är 15-30 procent billigare än motsvarande mängd på flaska.

-Rabatten uppmanar till köp av större volymer och alkohol är ingen vara som ska säljas med mängdrabatt, säger han.

Agén förklarar att syftet med en högre skatt är att få svenska folket att köpa mindre vin på box.

Försäljningen av lådvin har ökat för varje år och svarar nu för 60 procent av allt vin som säljs på Systembolaget.

Folkpartisten Carl B Hamilton, som sitter i Systembolagets styrelse, tycker inte att förslaget är en bra idé. Den kommer från företagsledningen och har inte behandlats av styrelsen, påpekar han.

-Prispolitiken är bra som den är och jag tycker inte att den här skatteändringen ska genomföras. Min förhoppning är att detta bara är en storm i ett vinglas, säger Carl B Hamilton.

Folkhälsoinstitutet (FHI) har tidigare föreslagit att priserna på boxviner höjs så att den nuvarande "mängdrabatten" försvinner.

-Forskning har konstaterat att vinförsäljningen ända sedan 1995 ökat mer än man kunnat förvänta sig. En möjlig förklaring är lådvinets ökade popularitet, säger utredaren Pi Högberg.

En prishöjning skulle kunna vända trenden, säger Högberg.

Systembolagets förslag är ogenomtänkt och hotar det framtida monopolet, anser Sprit- och vinleverantörsföreningen.

-I dag är det endast en av tre flaskor som köps på Systembolaget. I stället har det skapats en svart marknad som driver på både organiserad och oorganiserad brottslighet. Ett ytterligare påslag riskerar att hota monopolets marknadsandelar, säger vd Erika Nylander.

Att hänvisa till folkhälsoskäl anser hon är missvisande.

-Det går inte att kontrollera konsumtionen med priset. Det är ett felaktigt antagande i ett samhälle där det finns andra inköpskanaler. Hon framhåller också att en extraskatt äventyrar Systembolagets klimatarbete. -En en bag-in-box ger ett betydligt lättare fotavtryck klimatmässigt än en flaska.

Sedan toppåret 2004 har alkoholkonsumtionen i befolkningen som helhet gått ner från 10,5 liter per person till 9,2 - en minskning med tolv procent.

Mest läst