Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Siri Hustvedt, Josefine Klougart, Michel Laub, Daniel Galera, Vanessa Bárbara och Desmond Tutu.

Bokmässan laddar för 30-årskalas

Bokmässan firar 30 med en mer internationell prägel än någonsin. Nytt för i år blir också särskilt fokus på pedagoger och på biblioteken.

På tisdagen presenterades programmet för Bokmässan i Göteborg, som hålls den 25 till 28 september. Totalt blir det 400 seminarier och 66 utomnordiska medverkande, bland dem märks till exempel 14 författare från mässans fokusland Brasilien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Till mässan kommer till exempel tre som kallats för Brasiliens mest lovande, unga författare: Michel Laub, Vanessa Bárbara och Daniel Galera, som i år introduceras för svenska läsare med romanerna Att falla, Salladsnätter och Med blod i skägget.

- Bokmässans besökare får uppleva den brasilianska litteraturen i dess fulla bredd. Hyllade unga romanförfattare, prisade barnboksförfattare, poeter ur olika generationer och några av landets främsta och mest nydanande dramatiker kommer att ge oss en unik bild av var den brasilianska litteraturen står i dag, säger Maria Källsson, mässansvarig för Bokmässan.

Ytterligare ett internationellt tema är Röster från Katalonien, med sju seminarier som sätter ljuset på katalansk litteratur, samt besök från författarna Núria Amat, Albert Sánchez Piñol och Jaume Cabré. Världen kommer också till Göteborg med en rad andra författare, bland andra Desmond Tutu, amerikanska Siri Hustvedt, brittiske Conn Iggulden, ungerske Péter Esterházy och brittisk-kanadensiske Tom Rachman, vars debut De imperfekta låg 28 veckor på New York Times bästsäljarlista.

I den stora grupp nordiska och svenska författare som besöker mässan finns till exempel danska Hanne-Vibeke Holst, senaste danska stjärnskottet Josefine Klougart och svenska Sara Stridsberg, Klas Östergren och Barbro Lindgren.

Nytt för i år att mässan lägger särskild vikt på skolan. En stor satsning sker på Molnet, som i år byter inriktning och vänder sig till lärare och skolledare och ett särskilt Skolspår finns också i seminarieprogrammet. Biblioteken får ett eget, cirka tusen kvadratmeter stort område, med plats för utställningar, scen och en bibliotekslounge.

Mest läst