Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bokens litterära kvalitéer är marginella

Boken om kungen har enligt Gabriel Byström redan förändrat mediernas bevakning av kungahuset. Frågan är om den blir årets julklapp.

Vad tycker du om boken? Är den årets julklapp?

- Som fenomen betraktad är boken intressant, den lyfter en diskussion som tidigare sällan förts i offentligheten. Årets julklapp? Nej. Dess litterära kvalitéer är marginella.

Tycker du att det är relevant att avslöja saker om kungens privatliv?

- Kungen är Sveriges statschef, han är ordförande i utrikesnämnden, han uppbär ett stort statligt apanage. Det finns uppenbara skäl att granska honom hårdare än de flesta.

Mycket av innehållet har varit känt i mediekretsar sedan länge. Varför publiceras uppgifterna just nu?

- Rykten är en sak, nu finns det källor som styrker dessa rykten vilket gör det mer relevant att skriva om. Att det finns ett allmänintresse torde stå utom allt rimligt tvivel. Vad som kan diskuteras är källornas tillförlitlighet, många är anonyma vilket är en försvårande omständighet.

Kommer boken att förändra bevakningen av svenska kungligheter?

- Den har redan förändrat somligt. Åtskilliga av de artiklar som skrivits de senaste dagarna hade inte kommit till om det inte hade varit för just den aktuella boken och den debatt som uppstått i dess spår. Vad som händer på sikt är svårare att bedöma.

Vad tror du att boken kommer att innebära för kungahusets ställning?

- Förhoppningsvis kan den leda till en mer accentuerad diskussion om monarkin. Det tidigare så bergfasta stödet för nuvarande statsskick har av allt att döma börjat erodera.

Gabriel.jpg

Boken "Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken" beskriver kungens barndom och ungdomstid men också hans inofficiella liv som monark, vilket enligt författarna har innefattat otrohetsaffärer, sexfester och besök på strippklubbar.
Boken publicerades på torsdagen men hade redan i förväg fått stor uppmärksamhet i medierna.
En av författarna, Thomas Sjöberg, har tidigare skrivit biografier om Ingvar Kamprad och Berth Milton. Medförfattare är också Deanne Rauscher och Tove Meyer.

Mest läst