Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Att tala om skatt på socker för att rädda Sverige undan fetman känns löjeväckande när barn och vuxna faktiskt slavar på olika plantager runt om i världen, skriver debattören.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Bojkotta allt oetiskt producerat snask

  Sluta frossa i slaverichoklad. Är godbiten tillverkad i samklang med människa och miljö smakar den mer, bättre och kan till och med vara positiv ur näringssynpunkt, skriver kakaoplantageägare Anna-Sofia Winroth.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Frida Boisen, chefredaktör för GT, uppmanar till godisstopp och ber hela Sverige att bojkotta snasket under februari månad. Ja, det är absolut dags att agera, men solidariteten Frida Boisen uppmanar till är bara genuin ifall fler än oss svenskar ingår i begreppet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Med vilken rätt exkluderar vi ständigt somliga ur den svenska solidariteten? Om vi svenskar inte slutar snaska dör vi som flugor i förtid. Ja, just det – vi svenskar dör i förtid – men att miljontals människor lever i träldom för att möjliggöra vår överkonsumtion känns kanske inte tillräckligt motiverande?

  De flesta jordbruksarbetare i utsatta regioner, exempelvis Elfenbenskusten, lever knappt hälften så länge som vi svenskar gör eftersom de både hanterar farliga kemikalier utan skydd och sliter bortom rimliga gränser.

  Debatten haltar

  Självklart ska vi svenska konsumenter ta ansvar över vår konsumtion, men inte bara gällande mängden vi proppar i oss. Precis lika haltande som debatten om ”fulbananerna” var kan dagens godisdebatt bli om vi inte ser till helheten. Då gällde det rester av gifter som påvisats i bananer. På den svenska marknaden. Svenska föräldrar regerade med fasa över vad deras småttingar fick i sig under fruktstunden men ingen tänkte på barnen som arbetar, ofta som slavar, med att sprida gifter på bananodlingarna. Det är lika kortsiktigt tänkt som det är egoistiskt!

  I Sverige bortopereras årligen 8 000 magsäckar medan trettio miljoner människor lever som slavar världen över. Riktiga, i dag levande människor. Slavar sliter på socker- och kakaoplantager. På anläggningar där livsfarliga kemikalier används för att öka vinsterna inom produktionen. På fabriker där säljande godisemballage tillverkas. För vad? För att vi svenskar ska kunna proppa i oss billigt godis och skräpchoklad i sådana volymer att en dag åker magsäcken i sopkorgen?

  Eftersom vi svenskar uppenbarligen inte förmår att begränsa oss, vem ska då göra det? Är det staten som ska reglera eller ska livsmedelsproducenter certifiera fram bättre val?

  Inte så fredagsmysigt

  Låt oss vara ärliga – alla vet att industrin struntar i bortopererade magsäckar så länge de tjänar på överkonsumtionen. Fredagsmyset handlar mer om kronor och ören än om familjerelationer, i alla fall när det handlar om kvartalsrapporter och vinster.

  Att tala om skatt på socker för att rädda Sverige undan fetman känns löjeväckande när barn och vuxna faktiskt slavar på olika plantager runt om i världen.

  I stället för godisstopp, säg nej till alla produkter som bryter mot konventionerna om mänskliga rättigheter. Upprätta kontroll av varor genom lagstiftning, sätt inte ansvaret i händerna på en redan korrupt industri. Att certifiera är inte lösningen. Här krävs ett gemensamt krafttag för att alla ska överleva.

  I stället för att frossa

  En smakbelöning borde alla i världen ha chans att unna sig. Är godbiten tillverkad i samklang med människa och miljö smakar den mer, bättre och kan till och med vara positiv ur näringssynpunkt. Ät en äkta chokladpralin på tio gram i stället för frossa tvåhundra gram slaverichoklad.

  Om livsmedelsindustrin och handelsutövare följde Barnkonventionen och andra konventioner om mänskliga rättigheter skulle vi förmodligen rädda åttatusen svenska magsäckar. För att inte tala om resten av världen.

  Frida Boisen – nu visar vi Sverige och hela världen: Det går! Det sitter i kärleken till livet.

  Anna-Sofia Winroth

  kakaoplantageägare, driver chocolaterie, bygger chokladfabrik, författare, mamma, arbetar på uppdrag av Dominikanska Republikens president i hållbarhetsfrågor