Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Träsnidare Bengt Johansson kom för att hämta de snidade fiskar som ännu inte hunnit bli sålda innan konkursen.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Bohusslöjd i konkurs

  Föreningen Bohusslöjd har försatts i konkurs. Efter 104 år står konsthantverkare och slöjdare utan sin arena i Göteborg.

  Lördagen kan vara sista dagen som butiken på Teatergatan är öppen. Först på måndag fattar konkursförvaltaren beslut om när det är dags att slå igen dörren för sista gången.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  De senaste två dagarna, sedan konkursen aviserades, har varit fyllda av hårt arbete och mycket känslor för personalen. Kunder har strömmat till butiken för att beklaga, eller för att passa på att fynda till utförsäljningspris. I går var det tidvis trångt framför hyllorna med kvarblivna julsaker och vacker hemslöjd.

  - Det känns nästan litet "gamigt", kommenterar någon medan kommersen pågår.

  Kommissionärerna, de konsthantverkare som lämnat sina alster till försäljning, ska ha tillbaka allt som inte blivit sålt. Det paketeras brådskande av personalen så fort det blir en stund över mellan kunderna. När Postens lastbil kommer för att hämta blir det ett stort lass att baxa ut genom dörren.

  Några hantverkare kommer själva för att hämta sina saker och träffa personalen en sista gång. En av dem är Bengt Johansson, träsnidare från Floda, med 16 år hos Bohusslöjd bakom sig.

  - Det känns verkligen tråkigt. Det behövs ett centrum för konsthantverk och slöjd i Göteborg. Hade jag inte varit så gammal så hade jag försökt få tag på en billig lokal och samlat några likasinnade för att starta en försäljning igen, säger han.

  Textilkonstnären Ulla Felzing, styrelseledamot i Bohusslöjd sedan 1970-talet och aktiv hos föreningen sedan 1954, är bedrövad.

  - Det handlar inte bara om en affär, utan om kultur. När Bohusslöjd försvinner finns det inte längre någon gemensam kanal för bohuslänskt hantverk. Det är slut och det är bittert.

  En kraftig hyreshöjning i lokalen vid Avenyn och flytten till Teatergatan, dit inga turister eller spontana besökare hittade, anses av många vara det, som knäckte Bohusslöjd.

  Ingen av de anställda i butiken vill uttala sig offentligt, utan hänvisar till styrelseordföranden Mauritz Sahlin. Men stämningen både bakom och framför kassadisken är sorgsen.

  - Kommunen borde ha tagit ett ansvar, är en av åsikterna.

  Vad som ska hända med intresseföreningen eller arkivet som, bland annat, innehåller en mycket stor mönstersamling, är det ingen som vet.

  Mauritz Sahlin, ordförande sedan knappt två år, beklagar konkursen.

  - Det fanns inget annat att göra. En oväntat dålig julförsäljning blev droppen. Det finns helt enkelt inga pengar.

  För två år sedan hade Bohusslöjd, enligt Mauritz Sahlins uppfattning, en chans att leva vidare om man lyckades sänka sina kostnader drastiskt. Genom flytten från Avenyn sänktes hyreskostnaden med en tredjedel och personalkostnaderna minskades till 60 procent.

  - Visst blev läget sämre, men vi trodde ändå att vi skulle klara att dra in det som behövdes. Sedan kom finanskrisen.

  - Det är beklagligt. Det är ett kulturarv som går förlorat. Men hantverkarna och slöjdarna finns ju kvar. Vi kan bara hoppas att de Göteborgare som vill ha deras arbete hittar dem, säger Mauritz Sahlin.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.