Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bodström: Väldigt svårt val

Den förre justitieministern Thomas Bodström kommer att få avslag på sin ledighetsansökan från riksdagen, uppger Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Österberg uppger att det inte fanns någon möjlighet att göra undantag för Bodström, eftersom det skulle öppna för att riksdagen måste bevilja en rad olika former av deltidsledigheter även i andra fall. Och en sådan ändring av riksdagens principer skulle kräva en grundlig utredning.

-Jag beklagar detta för jag tycker att det fanns väldigt goda skäl i sig att man skulle kunna ge det här (deltidsledighet) som en möjlighet för riksdagsledamöter, men jag inser också konsekvenserna av det. Jag hade önskat att det gått att genomföra, men jag böjer mig majoriteten och inser problemen som finns, säger Österberg.

Thomas Bodström har nu två alternativ.

- Det är ett väldigt svårt val, säger han till TT om att han nu snabbt måste bestämma sig om han ska behålla sin plats i riksdagen eller stanna kvar i USA.

- Det är svårt att säga nej till uppdraget och det är svårt att säga nej till sin familj. Men livet är fullt av svåra val, säger Bodström och talar om att det för stunden är 50/50 för att han lämnar eller stannat kvar i riksdagen.

- Det är tråkigt att man har beslutat behålla en restriktiv praxis. Det är synd för det kommer att drabba många unga i framtiden som vill ägna sig åt politik. Det är synd, det är ju inte direkt överskott på unga i politiken, säger Bodström.

- Politiker måste föregå med gott exempel om man talar om att kombinera familj och karriär, anser han och tillägger att ingen som sitter i riksdagen kommer att kunna ta föräldraledigt för barn som går på dagis eller i skolan, säger han och tror att det särskilt kommer att vara till nackdel för papporna.

Han anser att riksdagen har alla möjligheter, bättre än de flesta andra, att ordna ersättare - systemet finns ju redan.

Bodström har begärt tjänstledighet från riksdagen för sin vistelse med familjen i USA. Han har begärt föräldraledighet för ett av sina barn.

Bodström kom in med sin ansökan den 27 september om föräldraledighet från 4 oktober till 3 december i år. Försäkringskassan ger honom dock bara rätt till föräldrapenning för 25 procent av tiden, eftersom hans yngste son går i skolan.

I dag har riksdagens talman och partiernas gruppledare träffats för att diskutera ärendet.

Österberg fick frågan vad avslaget betyder för Socialdemokraterna.

- Det vet jag inte. Det beror på vilken ställning han tar. Om han kommer hem och deltar i riksdagsarbetet så betyder det i princip ingenting, säger Österberg.

Han bedömer att Bodström behöver ge besked om han ska lämna sin riksdagsplats eller inte inom kort.

- Det är väl förvaltningen som avgör. Det är ju inga voteringar förrän i nästa vecka. Men det bör nog ske inom några dagar.

Talmannen kommer att föreslå att kammaren slår fast beslutet formellt den 19 oktober.

Mest läst