Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bobbys mor får gå på begravning

Bobbys mamma har beviljats tillstånd att närvara vid sin sons begravning på onsdag. Däremot fick hennes 39-årige sambo avslag på sin begäran.
Inledningsvis satt den 30-åriga kvinnan frihetsberövad i polishuset på Skånegatan i Göteborg. Primärt beroende på närheten till förhörsledaren Harriet Persson och cheferna på utredningsroteln.
Efter det att åtal väcktes, förflyttades båda de misstänkta till häktet i Jönköping. Där förvaras de nu i väntan på fredagens dom.
Tidigt på onsdag morgon transporteras emellertid mamman från Småland och upp till Bohuslän.
Det var kriminalvårdsinspektör Tonny Leander som fattade beslutet att ge henne särskild permission.
Motiveringen i all sin enkelhet:
"Nära anhörig, biologisk moder."
Det har framförts ett antal mer eller mindre allvarliga hot mot paret i januari som påstås ha mördat 10-årige Bobby, i en ödsligt belägen fastighet i Nässjö kommun.
Det är också något myndigheterna tagit seriöst på, inför akten i Ödsmåls kyrka, norr om Stenungsund.
- Vi vidtar speciella säkerhetsarrangemang. Men hur dessa ser ut är ingenting som jag kan kommentera, säger Tonny Leander.
Tre-fyra anställda på häktet följer med mamman under bilresan. Väl på plats ingår dessutom ordningspoliser från Västra Götaland i bevakningen. Inte heller där vill man berätta om sin insats i samband med sorgestunderna.
Även den 39-åring som bodde tillsammans med den 30-åriga kvinnan vid tidpunkten för brottet, har uttryckt önskemål om att få delta i högtiden. I sin framställan kallar han Bobby för sin styvson.
Kriminalvården anser dock inte att hans skäl är tillräckliga. Det föreligger inga omständigheter som innebär att han skulle kunna jämställas med en nära anhörig, enligt kvm.
Den juridiska processen efter pojkens död avgörs alltså inom kort av Eksjö tingsrätt. Åklagaren Erik Handmark krävde livstids fängelse för mord i sin slutplädering.
Advokaterna Anders Berggren och Per Oehme yrkade på ett frisläppande. Mannen erkänner griftefridsbrott och grovt falsklarm. Ingenting annat.
Mest läst