Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

BMW levererar till Saab

BMW bekräftar nu att man för samtal om ett avtal om att leverera material till Saab-Spyker.

Saab-ägaren Spyker Cars NV rusar på börsen i Amsterdam som en reaktion på beskedet om att samtal förs med BMW om ett framtida samarbete. I den tidiga eftermiddagshandeln hade aktiens värde ökat med 40 procent till 3:35 euro, den högsta kursen sedan i februari i år, skriver TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det ingjuter sannerligen hopp att en partner som BMW kan gå in i en allians och då får titta på böckerna och kan göra en hållbarhetsprövning, för att säkra att man inte råkar ut för negativa överraskningar, säger Peter Jurgens, aktiehandlare på Keijser Capital, till Reuters.

Men det rör sig inte om en allians, vilket betyder att aktieköparna kan ha dragit alldeles för långt gående slutsatser.

Så här säger en presstalesman på BMW till GP:

- Jag bekräftar att BMW för samtal om ett avtal att leverera material (a supply agreement), säger Marc Hassinger på BMW:S huvudkontor till GP.

Något mer vill Marc Hassinger inte säga, men han tillägger när han får frågan om "samarbete":

- Det är därför jag specifikt använder uttrycket "supply agreement" – avtal om leveranser.

Det kan alltså röra sig om allt ifrån att Saab-Spyker får köpa någon utrustningsdetalj till – vilket är troligare – att BMW kommer att sälja motorer eller hela arkitekturen, den så kallade plattformen som bilen bygger på.

Om det sistnämnda är fallet är avtalet nog så viktigt och avgörande för Saab, men det är inget samarbetsavtal i den meningen att de två företagen går in som lika partners.

BMW säljer helt enkelt material de har till Saab-Spyker.

Saab har kallat till presskonferens i Trollhättan på onsdag.

Spyker bekräftade på måndagseftermiddagen att samtal pågår med BMW men vill i övrigt inte ge några detaljer.

För några dagar sedan tillkännagav Saab ett samarbete med underleverantören American Axle. Detta samarbete handlar om drivteknik, främst hybriddrivteknik, till nya 9-3. Denna utveckling finns inom den finansierade affärsplanen och kan dessutom finansieras med hjälp av det EIB-lån som just nu portioneras ut till Saab, just för att ta fram miljövänligare teknik.

Mest läst