Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Blyutsläpp kan kosta miljoner i sanering

  Plötsligt upptäcktes höga halter av bly i bäcken intill den gamla soptippen i Västra Bodarna. Nu funderar Alingsås kommun på åtgärder som kan innebära kostnader i mångmiljonklassen.

  – Det började med att vi fick samtal från allmänheten om hur det såg ut där nere i sankmarken, säger miljöingenjören Anna Hansson och pekar ner mot ett blött och brunfärgat kärr precis i anslutning till den gamla Lyckedeponin.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Området är numera naturskönt och används för friluftsliv och promenader – det finns markerade vandringsleder och de högresta björkarna och tallarna bildar en ståtlig inramning till den slingrande grusvägen. Men spåren av gammalt avfall finns lite här och där. Ett gammalt Michelindäck som sticker upp ur marken är förmodligen en rest från när tippen användes mellan 1956 och 1973. Den sönderrostade bilen som ligger en bit därifrån har förmodligen dumpats betydligt senare.

  Efter allmänhetens samtal om det brunfärgade vattnet började kommunens inhyrda miljökonsulter systematiskt mäta metallhalterna. Den bruna färgen kommer från helt ofarliga järnutfällningar, men ett hundratal meter från det gamla tippområdet uppmättes alldeles för höga halter av tungmetallen bly.

  – Bly är giftigt för människor och organismer. Vi överskrider Naturvårdsverkets riktlinjer och vi måste göra fler provtagningar för att hitta källan, säger Anna Hansson.

  Miljömedicinskt centrum på Sahlgrenska i Göteborg kontaktades för att bringa klarhet i riskerna. Men som det ser ut nu finns det ingen anledning att avstå från att vistas i skogen, vare sig för människor eller för deras husdjur.

  – Det ska även vara ofarligt att äta fisk från Trollsjön som bäcken rinner ut i, säger Anna Hansson.

  Men arbetet med att kartlägga föroreningarna runt den gamla tippen fortsätter, även om det inte tycks finnas någon akut fara för människor. Miljökonsekvenserna är fortfarande oklara och man vet inte hur djurlivet i bäcken påverkas.

  – Vi fortsätter att ta prover ett år till och sedan ska vi ta fram ett förslag till åtgärdsplan. Det man skulle kunna göra är att täcka över tippen igen, så att regnvatten inte rinner igenom lika lätt. Eller så kan man se till att ta hand om lakvattnet och se till att installera en rening av det, säger Anna Hansson.

  Dock skulle en sådan åtgärd kunna medföra rejält med störningar för de närboende. Ekonomiskt lär det också bli en dyr affär.

  – Det handlar om flera miljoner kronor. Vi får göra en avvägning och se vad som är rimligt, säger Anna Hansson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.