Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Bluffbud på Fingerprint Cards

  Affärsnyhetsbyrån Cision skickade ut ett bluffbud på Fingerprint Cards som nu polisanmäler skandalen.

  Affärsnyhetsnyrån Cision skickade ut ett felaktigt pressmeddelande från Fingerprint Cards om att Samsung Electronics köper det göteborgska bolaget för över 4,2 miljarder kronor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Fingerprint Cards utvecklar och tillverkar så kallade biometriska komponenter, bland annat sensorer som kan läsa av fingeravtryck och som används för identifiering av personer och kommer att få stor betydelse för framtida mobiltelefonidentifiering.

  Det felaktiga pressmeddelandet om affären mellan Fingerprint och Samsung distribuerades av företaget Cision,

  Cision har gjort en snabbutredning av händelserna under morgonen. "Utredningen visar att bolaget följt sina rutiner och utsatts för ett utstuderat bedrägeri", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

  Fingerprint Cards bekräftar att uppgifterna är falska och att företaget inte skickat något pressmeddelande om någon förestående storaffär.

  - Det inträffade kommer anmälas till Finansinspektion, skriver vd:n Johan Carlström.

  Ekobrottsmyndigheten tar nu tag i ärendet kring det falska pressmeddelandet.

  "Vi ser allvarligt på det inträffade och förundersökning om grovt svindleri har inletts", skriver Olof Kronlund, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

  Fingerprint har tidigare genom åren gjort tre–fyra anmälningar om försök till kursmanipulation.

  Bolaget försöker nu vidta åtgärder för att skydda sin hemsida där det enligt Johan Carlström förekommit flera hackningsförsök i dag.

  Börsen stoppade handeln i bolaget så fort de onormalt stora kursrörelserna upptäcktes, enligt Norell.

  Fingerprint Cards utvecklar och tillverkar så kallade biometriska komponenter, bland annat sensorer som kan läsa av fingeravtryck och som används för identifiering av personer.

  Bolaget hade innan i dag stigit över 320 procent på börsen sedan årsskiftet, men har backat de senaste veckorna efter att hackare sagt sig ha knäckt koden till fingeravtrycksläsaren i Apples senaste Iphone.

  Samsungs informationsavdelning i Sverige har inte fått någon som helst information om att en storaffär skulle vara förestående, säger kommunikationschefen Malin Rönnmark, till gp.se

  – Vi kommer att makulera samtliga avslut i Fingerprint Cards mellan klockan 10.17 och 10.34, säger Carl Norell på Stockholmsbörsen.

  Vad som händer med exempelvis Precise Biometrics, vars aktie också drog iväg, vill han inte gå in på.

  – Vi fokuserar på Fingerprint Cards just nu.

  – Att de inte har bättre koll är skrämmande, säger Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, om Cisions utskick.

  Någon direkt kursvinst kommer de eventuella skojarna inte att göra, enligt Hemberg.

  – Nej, alla affärer kommer att makuleras, säger han.

  Och det borde även ske med branschkollegan Precise Biometrics aktieaffärer, vars kurs hann sticka i väg ordentligt på nyheten.

  Eventuella lurendrejare kan däremot tjäna pengar på den fabricerade nyheten längre bort från källan. Nyheten får spridningseffekter på andra IT-relaterade aktier, kanske på andra börser, enligt Hemberg.

  Stockholmsbörsen har nu handelsstoppat även Precise Biometrics, enligt ett pressmeddelande från börsen. All handel från klockan 10.17 makuleras.

  Även den mindre marknadsplatsen Nordic Growth Market (NGM) stoppade handeln och makulerade gjorda affärer i värdepapper relaterade till Fingerprint Cards och Precise Biometrics.

  – Vi tar rygg på OMX, säger Markus Ramström, chef för övervakningen på NGM.

  De affärer som NGM makulerar är runt 50 transaktioner i så kallade derivat – underliggande värdepapper kopplade till aktiekurserna i bolagen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.