Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Mördarsniglarna älskar det mesta i din trädgård.

Bli av med sniglarna

De slingrar sig runt i din trädgård och äter din sallad med glädje. Men kan man bli av med dem?

Det finns nog inga som älskar din trädgård lika mycket som de spanska skogssniglarna även kallade mördarsniglar. Namnet mördarsnigel har arten fått för att de är kannibaler. Snigeln är otroligt glupsk och äter det mesta i trädgården. Snigeln lägger för det mesta runt 20-30 ägg åt gången och ett hundratal ägg under sin livstid.

Ungarna gräver sedan ner sig i oktober för att vila och kommer fram lagom till våren igen. De gillar inte gassande sol utan kommer helst fram i skymningen och när det regnar. Så hur blir man av med dem? Det går inte, de är här för att stanna men det finns tips hur man minskar dem i sin egen trädgård.

Men rensar grannen inte upp i snigelträsket i sin trädgård kommer du ingen vart, så prata med dina grannar så kan ni hjälpas åt.

Det mest "barmhärtiga" sättet att avliva dem är att klippa huvudet av dem med en sekatör eller en vass spade.

Regn gynnar överlevnaden och möjliggör att stora populationer byggs upp.

Blir det varmt så utvecklas äggen och växer till sig snabbare, normalt parar de sig men hittar de ingen partner så befruktar de sig själva.

Kan man förbereda trädgården för att slippa sniglarna?

– Ja, det man kan göra är att identifiera problemet, gå ut i trädgården när det är mörkt med en ficklampa och leta efter dem och rikta insatserna där. Alla sniglar man ser ska avlivas. Bästa sättet är att halshugga dem, sätt hugget en halv centimeter in från huvudet så går det snabbast. Och äggen från döda sniglar kan inte utvecklas, som en del tror.

Ökar sniglarna?

– De ökar eftersom vi människor hjälper till att sprida dem. Som när nya trädgårdar byggs och plantor importeras.

Är de här för att stanna?

– Ja, definitivt, de har till och med tagit sig ända upp till inre Norrland.

Läs mer på Snigelakuten

Mest läst