Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collagejögge

Blåvitts plan om Lennartsson blir svensk förbundskapten

Svenska Fotbollförbundet har börjat kontakta förbundskaptenskandidater, samtidigt förbereder IFK Göteborgs sportchef Mats Gren för ett liv efter Jörgen Lennartsson. – Jag och Jörgen diskuterade frågan redan i oktober-november, säger Gren.

Erik Hamrén slutar efter EM, generalsekreteraren Håkan Sjöstrand leder processen med att hitta hans efterträdare, där deadline är satt till landskampen mot Holland 6 september, men tidsplanen snävare än så.

– Så fort det går, men så långsamt det behövs. Vi känner ingen tidspress, och det finns ingen koppling till EM, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Mats Gren, som plötsligt kan stå utan huvudtränare, tror att förbundet kommer börja agera snart.

– Jag skulle tro att de sitter och värderar kandidater nu och att de har sagt att de vill ha det klart i slutet av april.

U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson och IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson har pekats ut som de två slutkandidaterna.

– Vi kommentar överhuvudtaget inga namn, vare sig det är de vi har gallrat fram eller gallrat bort, de som vill eller inte vill. När vi har en lösning som är färdig presenterar vi den, säger Karl-Erik Nilsson.

Vilken framförhållning har ni om det skulle bli aktuellt, Mats Gren?

– Självklart måste vi ha lite framförhållning om det skulle hända. Det är klart att man har tänkt till om det skulle bli något med Jörgen, vad skulle vi kunna ha för alternativ?

Hur hanterar du den frågan då?

– Det blir att värdera och titta på vilken som skulle passa till IFK Göteborg. Det var så vi satt med Jörgen också. Som person, spelfilosofi, karaktär; allting som hör till. Sedan hoppas vi självklart inte att det skall hända något för vår del.

Jörgen står under kontrakt, om förbundet kommer och ber om er tränares tjänster – vilken prislapp sätter in på honom då?

– Jag vill inte diskutera prislapp. Är det något en tränare vill, det är ändå det finaste högsta uppdraget en tränare kan få i svensk tränarfotboll, går det inte att säga nej. Sedan får man hitta en lösning med förbundet. Så enkelt är det.

Finns det pengar inblandat om en tränare står under kontrakt?

– Ja, i min värld måste det göra det. Det måste det. Även om det är för svensk fotboll kommer vi, särskilt eftersom det är under sommaren, i en väldigt dålig situation. Skulle vi byta tränare på sommaren är det inte så roligt för efterträdaren att komma in och få några veckor på sig och sedan start med Euro League.

Är det rimligt att tro att man i ett förstaskede väljer någon av de befintliga tränarna?

– Det är svårt att säga. Kanske skulle man i första hand försöka få en övergångslösning, som man försökte med Hamrén i Rosenberg. Om alla parter är med på det.

Hur sannolikt bedömer du att Jörgen kommer lämna er för ett förbundskaptensuppdrag?

‧– Ingen aning. Det är svårt att spekulera i.

Har förbundet ställt en fråga till dig, eller er?

– Nej. De kommer väl börja agera snart, skulle jag tro.

Karl-Erik Nilsson igen, apropå eventuellt tagna kontakter med kandidater:

– Ja, vi jobbar med frågan. Där ingår många olika parametrar. Så det pågår ett arbete.

Betalar förbundet övergångspengar för rekrytering av kontrakterade tränare?

Detaljerna i de lösningar som görs i förbundskaptensfrågan får vi återkomma till. Förmodligen är det väl inte sådana överenskommelser vi kommer publicera ändå. Vi vill hitta en bra lösning. Då får vi ibland hitta smarta lösningar för att nå det.

Hur skulle du se på Håkan Ericson eller Jörgen Lennartsson som förbundskapten?

– Det finns väldigt många bra fotbollstränare i det här landet. Det är det som göra att uppdraget att rekrytera ny förbundskapten är så spännande. Vi kommer till slut hitta en bra lösning. Några namn eller spekulationer gör vi inte i dag.

Mest läst