Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Blåvitt och Häckens OS-besked: Kommer bli svårt

AIK säger nej. Elfsborg säger ja. IFK Göteborg och Häcken säger ingenting – än. – Det finns ingen anledning att röra upp känslor innan vi ens vet om vi har spelare i OS, säger sportchef Mats Gren.

Det svenska U21-landslag som ska spela OS-turneringen i Rio riskerar att bli ett helt annat än det förbundskapten Håkan Ericson hoppats på. För efter att utländska klubbar som FC Köpenhamn och Midtjylland sagt att de inte tänker släppa spelare hänger nu flera svenska klubbar på.

AIK och Malmö har båda proklamerat att spel med klubblaget går före OS-spel. Elfsborg, å sin sida, säger sig villiga att skicka spelare till Rio. IFK Göteborgs sportchef Mats Gren vill inte säga något alls än.

– Vi kommer inte att gå ut med något statement över huvud taget. Det kommer inte att hända. I slutändan har vi kanske ingen spelare som är uttagen, så varför ska vi fatta något beslut som gör folk förbannade nu?

Det finns ingen gemensam linje bland de allsvenska klubbarna?

– Nej. Det har varit långa, långa diskussioner om detta, båda bland tränarna och sportcheferna och alla klubbar har olika uppfattning. Det är helt omöjligt att hitta en gemensam linje, så varje klubb måste fatta sitt beslut, säger Gren.

Häckens sportchef Sonny Karlsson delar Grens syn på saken och tänker inte heller lämna något besked i frågan i det här läget.

– Det kommer bli svårt. Fällan i det här är ju att de utländska klubbarna säger nej. Då är det inte så jävla konstigt att svenska klubbar som kanske ska spela Europamatcher också gör det. Vi har inte diskuterat hur vi ska göra än, men det kommer vi att behöva göra, säger han.

PÅ föreningen Svensk elitfotboll (SEF) hoppas man att klubbarna ska släppa sina spelare till OS.

– Personligen tycker jag att man ska låta dem åka. Jag tror att man får problem om man säger nej till spelare som vill vara med i OS, säger sportdirektören Stefan Lundin.

Han konstaterar dock att det är upp till klubbarna själva att besluta.

– Vi är ingen myndighet. Och Fifa säger ju i sina direktiv att det är upp till klubbarna. Det är en väldigt speciell situation. Jag tror att klubbarna ska ta det lugnt, träna, skjuta i krysset och inte ställa sig på barrikaderna och skrika i det här läget.

Både Häcken och IFK vill avvakta tills de vet vilka spelare som är aktuella.

– En mycket klok inställning.

Förbundskapten Håkan Ericson är uppenbart oroad över vilket lag han egentligen kommer att få tillgång till i OS.

– Det finns en risk att det devalverar hela turneringen. Jag tycker det skulle vara väldigt tråkigt för svensk fotboll och svenska supportrar. Om man ställer upp i Ocean Race är det ingen roligt att ställa upp med en kanot. Det är så det kanske skulle kännas, säger han till Sportbladet.

Mest läst