Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Blåvitt1986
Torbjörn Nilsson och Roland Nilsson i ena semifinalen mot Barcelona 1986.

Blåvitt-filmen till Barcelona

28 år år efter den traumatiska natten på Camp Nou återkommer Torbjörn Nilsson, Ruben Svensson, Tord Holmgren och de blåvita cuphjältarna andra till Barcelona. Dokumentären Fotbollens sista proletärer visas i helgen för första gången i Barcelona på filmfestivalen Offside.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Med den traumatiska natten avses förstås returen 1986 i semifinalen i Europacupen för mästarlag (nuvarande Champions League) mellan IFK Göteborg och Barcelona. IFK hade vunnit den första semifinalen hemma på Ullevi med 3–0, och i Spanien förundrade man sig över hur ett gäng rörmokare, fastighetsmäklare och banktjänstemän kunde skaka självaste Barcelona med alla stjärnspelare.

Inför 98 000 fanatiska åskådare på Camp Nou hade Blåvitt en boll i mål (Torbjörn Nilsson) men som – korrekt – underkändes. Efter ordinarie matchtid hade Barcelona vunnit med 3–0 och matchen gick till förlängning och straffar. Fortfarande lika efter första straffrundan, men i andra missade unge norrmannen Per Edmund Mordt sin straff och Barcelonas Victor sköt in segermålet bakom Thomas Wernerson.

Regissörerna Carl Pontus Hjorthén och Martin Jönsson kommer att finnas på plats i Barcelona för att ta emot eventuella synpunkter på skildringen av FCB från publiken eller de gamla Barça-spelare som inbjudits till visningen. 

Visningen i Barcelona kan ses som kronan på verket efter det triumftåg världen över som filmen haft. Fotbollsälskare i London, Berlin, Palermo, Liverpool, New York, Rio de Janeiro, Sao Paolo och Bilbao har jublat över IFK Göteborgs oemotståndliga fotboll och attityd på 80-talet. Nu återstår att se hur publiken i Barcelona reagerar.

Mest läst