Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

blåvitt

Blåvit debut nära för Faltsetas

Alexander Faltsetas blev glatt överraskad när IFK Göteborg hörde av sig.

Han trodde att Håkan Mild tittade på Blåvitts utlånade spelare under höstens besök i Trollhättan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Att byta vinterkylan mot träningsläger på Cypern är ju inte fel, säger Alexander.

Dagen före avresan till vårens första vecka vid Medelhavet faller det sig naturligt att träffa Blåvitts senaste nyförvärv på Ruddalen. Efter en fika är det kort promenadavstånd till Frölundas klubbstuga, som under åren fungerat som en flitigt besökt ”fyndbutik” för IFK Göteborg (se faktaruta).

– Det har varit enkelt att komma in i gänget på Kamratgården. Jag har spelat med Hannes Stiller tidigare, Erik Dahlin och Petter Björlund har varit utlånade till Frölunda och Tobias Sana är också frölundait från början, berättar ”Falle” – som en gammal lagkompis ropar till honom under GP:s fotografering.

I Alexander Faltsetas, 22, har Blåvitt fått ytterligare en ”karaktärsspelare”, en aggressiv bollvinnare med stor arbetskapacitet. Namnet till trots mer en ”ny Mild” än en arvtagare till ”Alex” – Niclas Alexandersson.

Tackar duktiga tränare

Utvecklingen har gått snabbt de två senaste säsongerna och han tackar duktiga tränare för att karriären är på väg att nå allsvensk nivå.

– Under tiden på Katrinelunds fotbollsgymnasium var det träning med Jens Thörner på Välen varje morgon. I Frölunda gav Reine Almqvist många värdefulla tips och förra säsongen blev det väldigt utvecklande samtal med L-O Mattsson i Trollhättan.

Fjolåret i superettan slipade av råämnet Faltsetas och L-O Mattsson skrattar, när han summerar säsongen i Trollhättan:

– I premiären mot Mjällby borta drog han på sig ett gult kort efter 35 sekunder. Han toppade vår varningsliga, men mognade under hösten och insåg att avstängningar inte gynnade laget.

Inte vindsnabb direkt ...

L-O använde Faltsetas som yttermittfältare i de första matcherna och bänkade honom även några gånger mitt i säsongen:

– Mycket kan man säga om min spelstil, men någon vindsnabb och dribblande kantlöpare är jag inte, skrattar Alexander – som trivs bäst på centrala mittfältet.

– Min styrka är väl att uppträda aggressivt i pressen och gå in tufft i duellerna. Jag blev en bättre tvåvägsspelare i Trollhättan, tog defensivt ansvar och löpte oftare in i boxen för att utnyttja mitt huvudspel.

Låter som ett alternativ till Sebastian Eriksson – och precis som andra kompromisslösa kampspelare (Håkan Mild!) är Faltsetas lika mjuk och social vid sidan av som vild i duellerna på planen.

– Målsättningen blir givetvis att få så mycket speltid som möjligt, säger Alexander ödmjukt om förhoppningarna 2010.

Måste öka tempot

– Jag måste förbättra passningsspelet, vinna boll och spela enkelt i ett mycket hög­re tempo än tidigare. Konkurrensen om platserna på Blåvitts mittfält är jätte­tuff och träningarna handlar mycket om teknikövningar och att nöta detaljer.

Steget från superettan till allsvenskan har inneburit att vardagen med pendlade till Trollhättan för ett par träningar i veckan har bytts mot två pass om dagen på Kamratgården:

– Det har mest blivit sova, träna och äta sedan övergången. Men det är ju det här ”jobbet” man drömt om hela vägen från första pojklagsåren i Frölunda, fortsätter Alexander.

Den stora skillnaden mellan träningarna i division 1/superettan och allsvenskan är styrkepassen:

– Jag kommer att bli ruggigt stark, ler Alexander och berättar om hur varje muskel ömmar efter duvningar i hinderbanan och slit i gymet.

Närmaste målet är att få spela i favoritlaget (”har alltid hållit på Blåvitt”), men skulle karriären fortsätta lika spikrakt handlar drömmen från pojkåren inte om spel på Camp Nou eller Old Trafford:

– Pappa är från Grekland, så laget i mitt hjärta är PAOK Saloniki.

Alexander Faltsetas är inte den första talangen som skolats till elitspelare i Västra Frölunda och därefter värvats av IFK Göteborg. Så här kan en startelva med VF-spelare som hamnat på Kamratgården se ut:

John Alvbåge – Adam Johansson, Teddy Lucic, Erkan Saglik, Andreas Nilsson – Hasse Blomqvist, Tomas Rosenkvist, Mikael Sandklef – Gustaf Andersson, Kaj Eskelinen, George Mourad.

31 jan: FC Moskva (i Larnaca)

6 feb: Ålborg (Valhalla)

13 feb: Nordsjälland (Valhalla)

21 feb: Ljungskile (Valhalla)

7 mars: AIK (Råsunda, supercupen).

13 mars: Allsvensk premiär: Kalmar FF (borta)

Mest läst