Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Björn Sandmark tar över Stadsteatern

  Björn Sandmark lämnar sitt uppdrag som chef för Göteborgs kulturförvaltning. I stället blir han vd för Göteborgs stadsteater.

  Björn Sandmark har sedan 2008 varit chef för Göteborgs Stads kulturförvaltning, där han haft stort inflytande över stadens kulturpolitik. Nu tackar han ja till vd-jobbet på Göteborgs stadsteater.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag är väldigt glad över förtroendet och det ska bli roligt, säger Björn Sandmark som inte sökte tjänsten själv utan blev kontaktad av representanter för teaterns styrelse.

  - Göteborgs Stadsteater och Backa Teater är två av landets mest angelägna scener. Teatern är också ett av mina större intressen rent privat. Att jag fått hela min skolning i teater just på Göteborgs Stadsteater är extra kul. Dit har jag återvänt gång på gång sedan jag såg skolföreställningen Puke i början på sjuttiotalet. Då gick jag i femman och giljotinerings-scenen gjorde ett outplånligt intryck på mig. Det var nästan som att skådespelaren dog i verkligheten.

  Hur vill du definiera "angelägen teater"?

  - Det kan innefatta väldigt mycket: teater som lockar besökare, men också teater som ställer de rätta frågorna. Teatern har sedan 1920-talet haft en samhällskritisk och ifrågasättande funktion. Det är betydelsefullt för vissa verk. Andra verk vinner på att vara rent underhållande, i traditionen av teater som gyckelspel, säger Björn Sandmark.

  Samtidigt poängterar han, som blivande vd, att han inte kommer att lägga sig i teaterns konstnärliga inriktning eller repertoar. I stället ska han ägna sig helhjärtat åt att skapa så goda ekonomiska förutsättningar som möjligt för teaterns framtida verksamhet.

  Senast han blev djupt tagen av en pjäs på Stadsteatern var av Faust och Faustin and out på Studion, specialskriven av nobelpristagaren Elfriede Jelinek för regissören Hilda Hellwig med Adam Lundgren som Faust.

  Hillevi Werring, ordförande i Göteborgs Stadsteaters styrelse, låter minst sagt nöjd med rekryteringen av Göteborgs kulturchef Björn Sandmark.

  - Han var lite av en förhandsfavorit, som passade vår kravprofil perfekt. Han har väldigt mycket kontakter i regionen, staden och i hela Sverige. Med Björn Sandmark som vd ser jag fram emot att vi kan fortsätta hålla en hög konstnärlig profil. Hans breda erfarenhet behövs också inför den kommande bolagsutredning om ägande och anslagsföredelning.

  Björn Sandmark har skrivit fem böcker och har sin bakgrund som kulturjournalist, översättare, gymnasielärare, rektor för Tyska skolan och chef för gymnasieförvaltningen i Mölndal.

  Han tillträder nya vd-jobbet under senhösten. Redan i augusti blir Stadsteaterns nuvarande vd, Ronnie Hallgren i stället vd för Göteborgsoperan. Sture Carlsson, tidigare bland annat chef för Göteborgs Konserthus och tf kulturchef i Västra Götalands-regionen, hoppar in som vd i glappet mellan Hallgren och Sandmark.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.