Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Björn Sandmark ny chef för Stadsteatern

  Björn Sandmark blir ny vd för Göteborgs Stadsteater. Sandmark, som tillträder under hösten, är för närvarande chef för Göteborgs kulturförvaltning.

  Björn Sandmark har sedan 2008 varit chef för Göteborgs Stads kulturförvaltning, och haft stort inflytande över stadens kulturpolitik. Nu tackar han ja till vd-jobbet på Göteborgs stadsteater.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag är väldigt glad över förtroendet och det ska bli roligt, säger Björn Sandmark som inte sökte tjänsten utan blev kontaktad av representanter för teaterns styrelse.

  – Göteborgs Stadsteater och Backa Teater är två av landets mest angelägna scener. Den unikt djupa och breda repertoaren innehåller både klassiker och nyskriven svensk dramatik. Teater är också ett av mina sörre intressen rent privat. Att jag fått hela min skolning i teater just på Göteborgs Stadsteater är extra kul. Den har jag regelbundet besökt sedan min första skolföreställning, Puke, i början på sjuttiotalet. Då gick jag i femman och giljotinerings-scenen gjorde ett outplånligt intryck på mig. Det var nästan som att skådespelaren dog i verkligheten.

  Hur vill du definiera "angelägen teater"?

  – Det kan innefatta väldigt mycket: teater som lockar besökare, men också teater som ställer de rätta frågorna. Teatern har sedan 1920-talet haft en samhällskritisk och ifrågasättande funktion. Det är viktigt i vissa verk. Andra verk kan vara mer rent underhållande, i traditionen av teater som gyckelspel, säger Björn Sandmark.

  Samtidigt är han, som blivande vd, noga med att tillägga att han inte kommer att lägga sig i teaterns konstnärliga inriktning eller repertoar. i stället ska han ägna sig åt att skapa så bra ekonomiska förutsättningar som möjligt för teaterns framtida verksamhet.

  Hillevi Werring, ordförande i Göteborgs Stadsteaters styrelse, låter minst sagt nöjd med rekryteringen av Göteborgs kulturchef Björn Sandmark.

  – Han var lite av en förhandsfavorit, som passade vår kravprofil perfekt. Med Björn Sandmark som vd ser jag fram emot att vi även fortsättningsvis ska kunna hålla en hög konstnärlig profil och att teatern får fortsätta att vara en bra arbetsplats för alla våra anställda.

  Björn Sandmark har en bakgrund som kulturjournalist, översättare, gymnasielärare, rektor för Tyska skolan och chef för gymnasieförvaltningen i Mölndal. Han har skrivit fem böcker och också varit verksam som frilansskribent, bland annat för GP och Expressen.

  Stadsteaterns nuvarande vd, Ronnie Hallgren, påbörjar sin anställning som vd för GöteborgsOperan i augusti. I glappet mellan Hallgren och Sandmark blir Sture Carlsson tillförordnad vd fram till Björn Sandmarks tillträde.

  Sture Carlsson, som under många år haft betydande poster i Sveriges musik- och teaterliv, har bland annat varit chef för Göteborgs Konserthus och förbundsdirektör för Svensk Scenkonst 2004–2011 och under en kort period, 1998, även varit vd för Göteborgs Stadsteater. Senast var han tillförordnad kulturchef i Västra Götalandsregionen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.