Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Björn Ranelid blir schlagerstjärna

  Det blir de udda kortens Melodifestival.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Både Thorsten Flinck och Björn Ranelid är klara för nästa års tävling.

  -Detta är den största sensationen i Melodifestivalens historia i Sverige, säger Ranelid till TT Spektra.

  Melodifestivalens producent Christer Björkman har alltid kämpat för att få med unga och oväntade namn i Melodifestivalen och till nästa års tävling har han lyckats.

  På onsdagen presenterades hela startfältet och bland namnen fanns en överraskning - Björn Ranelid.

  Ranelids "Mirakel"

  Författaren har skrivit texten till låten "Mirakel". Han blev tillfrågad av Ystadsmusikern Fredrik Andersson att vara med och nappade direkt.

  -Detta ska ske i glädje. Det är det mest osannolika som har hänt i Melodifestivalens historia. Lägger du därtill "Stjärnorna på slottet", "På spåret", "Skavlan" och "Let's dance" så har ingen svensk författare varit med i de tv-programmen och stått på scen i Melodifestivalen - samt fått Augustpriset och stora priser från Akademien, säger Björn Ranelid och tillägger: -Det ska skrivas om det som man skriver om Zlatan.

  Specialskrivet för Flinck

  Ranelid blir inte den enda oväntade artisten. Även skådespelaren Thorsten Flinck ska vara med. Han gör låten "Jag reser mig igen", en ballad specialskriven för Flinck av Thomas G:son och Ted Ström.

  -Jag har nästan varit motståndare till att tävla i musik, men det här är inte direkt någon schlagerartist. Jag fick helt fria händer. Nu är jag dessutom så gammal att jag tycker att allt är tillåtet, säger Ted Ström.

  Först om några veckor går SVT formellt ut med vilka artister som deltar i nästa år, men redan nu börjar bilden klarna om startfältet.

  Tonårsidolen Ulrik Munther uppges framföra egna bidraget "Soldiers" och rockstjärnan Lisa Miskovsky ska också göra schlagerdebut, inte bara som låtskrivare utan även som artist erfar TT Spektra.

  Enligt obekräftade uppgifter ska även Afro-Dite göra comeback tio år efter segern 2002. Trion ska göra låten "The boy can dance".

  Järvinen oväntad

  Ett mycket oväntat namn är kritikerhyllade indiestjärnan Anna Järvinen, som enligt vad TT Spektra erfar ska framträda med en låt skriven av Martin Elisson och Björn Olsson, kända profiler från band som Bad Cash Quartet och Hästpojken, respektive Soundtrack of Our Lives.

  Det är många kända veteraner från Melodifestivalen som är tillbaka i tävlingen 2012. Årets tvåa Danny Saucedo är tillbaka i tävlingen med låten "To the sky", liksom hans kollega från EMD Mattias Andréasson, som skrivit bidraget "Förlåt mig". Årets trea, The Moniker, har också kommit med i urvalet med låten "I want to be Chris Isaak".

  Holm i comeback

  En veteran som gör comeback i tävlingen är Lasse Holm, som vunnit tävlingen fem gånger som låtskrivare.

  Han har fått med "Don't let me down", sitt första bidrag på tolv år, skrivet tillsammans med Lars "Dille" Diedricson som skrev "Tusen och en natt", vinnarlåt åt Charlotte Perrelli 1999. Det är Lasse Holm som sjunger på demon som skickades in till SVT. Men han vill inte framföra låten själv, utan söker en kvinnlig artist.