Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Björklund: Vallöftena klaras

Den borgerliga minoritetsregeringen klarar att få igenom större delen av sitt valmanifest.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den bedömningen gör Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund och Folkpartiledaren Jan Björklund.

TT: Klarar regeringen att få igenom de viktigaste löftena?

-Ja, absolut. Huvuddelen är ju budgetrelaterade så det får vi igenom, såvida inte alla andra partier har ett gemensamt motförslag och då får ju de regera. Men det är ju osannolikt, säger Björklund.

KD-ledaren Göran Hägglund jämför med 1991-1994, under regeringen Carl Bildts tid då Ny demokrati var vågmästare och hans själv gruppledare i riksdagen.

-Nu har vi en ny budgetlag som gör att beslut fattas i ett enda sammanhang och där det fordras att alla partier måste ha ett gemensamt motförslag. Det kommer knappast att inträffa. Så vi får igenom vår budget, säger han.

Därför kan det mesta i valmanifestet genomföras, resonerar Hägglund.

Samtidigt konstaterar han att det finns en del frågor som man måste fundera över, där det kan behövas samtal med både Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Han vill däremot inte ha in Miljöpartiet i regeringen.

-Om det kom ett parti utifrån med en annan grundsyn skulle samarbetet byta karaktär och riskera till att vi inte bara behöver hantera problem som ligger framför oss utan också sånt som vi redan löst som Förbifart Stockholm, energipolitik och jobblinjen, säger han.

På fredagen samlades Kristdemokraternas och Centerns partistyrelser samt Folkpartiets nyvalda riksdagsgrupp till möten i riksdagshuset.

KD ska bland annat fatta beslut om att tillsätta en särskild arbetsgrupp som ska diskutera orsaken till partiets kräftgång de senaste valen och komma med nya förslag på hur partiet ska gå vidare.

Folkpartiets nya riksdagsgrupp gick igenom hur läget ser ut. Partiet missade ett par mandat med minsta möjliga marginal. Jan Björklund säger att han själv inte kommer att överklaga, att det är upp till personer som bor i valdistrikten att göra det.