Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

syce8262.jpg

Björklund: Ny järnväg 2020

Bygget av en ny järnväg mellan Göteborg och Borås kan komma igång kring 2020 spår utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Regeringen investerar i sin höstbudget- och infrastrukturproposition på snabbtågutbyggnad mellan Borås och Göteborg samt mellan Stockholm och Linköping.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- I förlängningen ligger naturligtvis att bygga samma de båda till en Götalandbana för snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm. Men det beslutet är formellt inte taget, säger Björklund.

Årligen reser mellan 9 och 10 miljoner människor mellan Göteborg och Borås. Sträckan är på kilometern lika lång som mellan Helsingborg och Malmö. Men västsvenskarna lägger tre timmar mer i veckan på sitt pendlande än vad skåningarna gör.

- Bland annat därför är det så viktigt att den här biten med dubbelspår för snabbtåg kommer igång, säger utbildningsministern.

Men det dröjer innan bygget kan komma igång. Det skall göras en järnvägsplan för hela sträckan. Staten skal köpa upp mark och det skall göras en detaljplan – som förmodligen kommer att överklagas.

- Helst skulle man ju vilja att det här kunde påbörjas med en gång. Men det dröjer säkert fem à sex år innan allt är klart. Så säg kring 2020.

Sträckan mellan Göteborg och Landvetter/Rävlanda/Bollebygd har kommit en bit längre i projekteringen. Där kan första spadtaget tas något år tidigare.

- Och det kommer att innebära ett stort lyft för Landvetter flygplats att få en tågförbindelse till och från Göteborg, och längre fram även med Borås. Vi ser vad det inneburit för Arlanda att få en tågförbindelse. Det blir inte mindre bra för Landvetter, säger Jan Björklund.

Mest läst