Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Björklund: "Kommer att sakna honom"

Reaktionerna från andra politiker var många och snabba efter Juholt besked.

FP-ledaren Jan Björklund säger att han kommer att sakna Juholt.

"Jag förstår Håkan Juholts beslut. Hans situation blev ohållbar. Håkan är trevlig som person och tuff som debattör. Jag kommer att sakna honom", säger Björklund i en skriftlig kommentar till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar Håkan Juholts avgångsbesked så här i en skriftlig kommentar till TT:

"Jag vill tacka Håkan Juholt för samarbetet under den här tiden. Håkan Juholt är en engagerad politiker och en skicklig debattör. Jag önskar honom allt väl i framtiden."

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i en skriftlig kommentar att han hoppas att Socialdemokraterna kan få en stabil ledning efter det här:

"Beskedet är inte oväntat, det fanns inte så många alternativ i det här läget. Håkan Juholt är en sympatisk människa och tveklöst en skicklig retoriker men i partiledarollen tycks det ha blivit fel från början. Nu hoppas jag för allas bästa att Socialdemokraterna kan få en stabil ledning och att vi kan börja prata om politiken, det är därför vi är här."

KD-ledaren Göran Hägglund säger via presschefen Martin Kits att "Socialdemokraternas särställning i svensk politik är över."

"Håkan Juholts tid som partiledare blev kort. Krisen för Socialdemokraterna är inte i första hand – Juholts serie av misstag till trots – en ledarkris utan en kris för ett parti som inte förmått formulera attraktiva och hållbara svar på dagens stora frågor. Socialdemokraternas särställning i svensk politik är över", säger Hägglund.

– Det viktiga för Socialdemokraterna nu är att de sluter upp kring en ny ledare och slutar med det här interna krypskyttet, säger Peter Wolodarski, ledarskribent på Dagens Nyheter.

Han ser en risk för reell splittring av partiet.

Wolodarski tror att det nu är möjligt att Carin Jämtin kan komma att verka som tillförordnad partiledare till den ordinarie kongressen 2013. Ingenting kräver att en extrakongress inkallas, påpekar Wolodarski.

Mest läst