Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Bitcoin mot osäker framtid

Dess uppfinnare är okänd. Liksom dess framtid. Tar bitcoin steget från betalningsmedel för att anonymt köpa vapen och droger till en världsekonomi? Eller blir det en jättebubbla som spricker?

Ingen har så vitt känt träffat Satoshi Nakamoto. Ingen vet hur han ser ut, inte ens om det existerar någon med det namnet. Bakom namnet står personen som ses som skaparen av bitcoin, den digitala valuta som de senaste månaderna fått allt mer uppmärksamhet.

När bitcoin skapades 2009 var det som en reaktion på finanskrisen 2007–2008. Här fanns en valuta som inte var styrd av någon centralbank. Då den till skillnad från sedlar inte existerade fysiskt och transaktioner krypterades kunde heller ingen se vilka parter som handlade med bitcoin.

Det har gjort valutan tacksam för handel på nätet när köpare och säljare vill vara anonyma. Droger, vapen, falska pass och sedlar, allt har kunnat köpas på illegala sajter som Silk Road. När Silk Roads grundare Ross Ulbricht försökte beställa ett mord ska han betalat med motsvarande 150 000 dollar i bitcoin.

Men bitcoin har nu klivit ut från Internets mörkaste delar. I Stockholm och Göteborg finns restauranger och kaféer som tar emot valutan som betalmedel.

– Det är väldigt populärt inom vissa kretsar. Sedan är det jättesvårt att säga hur framtiden ser ut, säger Niklas Arwidsson.

Han är universitetslektor vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och har forskat kring det kontantlösa samhället. Han följer nu utvecklingen med stort intresse.

Niklas Arwidsson ser dock flera frågetecken. Dels bitcoins kraftiga fluktuation – vissa dagar har kursen kunnat stiga eller sjunka med 50 procent. Dels säkerhetsfrågan.

– Om du får falska sedlar eller ditt betalkort blir stulet finns ett lagverk. Risken här är att din dator kan bli hackad och du blir lurad vid transaktionerna.

Båda frågetecknen har också fått grund de senaste dagarna. Hacker-attacker riktade mot bitcoinsajter har gjort att flera handelsplatser stoppat all handel på obestämd framtid, samtidigt som kursen sjunkit radikalt.

Finansinspektionen ser också uppenbara risker.

– Det finns personer som blivit av med pengarna, när de fått sina digitala plånböcker hackade. Vi har hört exempel här i Sverige där man har förlorat pengar, säger Lars Malmström, chef för konsumentenheten på Finansinspektionen.

På ett kontor i centrala Stockholm sitter Christian Ander. Han är vd för växlingsföretaget BTCX som handlar med just bitcoin och är av naturliga skäl av en annan åsikt.

– Det här är ett globalt betalningssystem som kommer att revolutionera världen, hävdar han.

Företaget firar snart tvåårsjubileum och har nu enligt Ander 20 000 unika kunder.

– En tredjedel ser det som en ren investering, man vill vara med på tåget. Hälften för att de vill köpa något på nätet. Sedan har vi en liten kundkrets med e-butiker som vill sälja bitcoin de fått in.

BTCX kallar sig Sveriges största. På frågan hur många transaktioner som dagligen sker erkänner Ander samtidigt att det handlar om knappt 100 stycken, ett bevis på att verksamheten med bitcoin fortfarande är väldigt liten.

– Det totala värdet på alla bitcoin är 71 miljarder, vilket kan jämföras med 91 miljarder för svenska mynt och sedlar, säger, säger Niklas Arwidsson.

– Än så länge är det en marginell valuta.

Detta är bitcoin

Den virtuella valutan bitcoin skapades av en anonym programmerare för fyra år sedan.

Ett tak på 21 miljoner ”mynt” år 2140 ingår i programmet som styr utgivningsprocessen.

Bitcoin-mynt präglas i utbyte mot att individer utför uppdrag på internet, i en process som brukar kallas ”mining” (gruvbrytning).

Som betalningsmedel bygger bitcoin på att båda parter erkänner värdet, då det saknas en central motpart som garanterar värdet.

Systemet tillåter att köpare och säljare, som använder särskilda plånboksfiler, är anonyma.

Källor: Financial Times

CNBC, SEB

Mest läst