Bit för bit av Kongahällaskolan

ANNONS
|

Ännu dröjer det några månader innan de stora grävmaskinerna kommer och jämnar Kongahällaskolan med marken och återställer tomten för nya projekt att växa upp. Innan dess ska allt som går att ta om hand demonteras, klassas och sorteras inne på skolan.

Ett stundtals farligt arbete. Delar av skolan är avstängd. Där slipas den farliga asbesten bort från golven. Limmet som höll mattorna på plats i de närmare 100 klassrummen i skolan innehåller det farliga giftet.

- Varje klassrum måste plastas in, sedan går vi in med speciella slipmaskiner och slipar bort golvbeläggningen. Slipmaskinerna har en dammsugare som suger upp allt damm som sedan packas som miljöfarligt avfall, säger Ari Räisänen arbetsledare på Hammars som river skolan.

ANNONS

I väggarna och i alla takkupoler finns också asbest.

- Som väl är så är inte halterna av asbest så höga i de delarna. De kan vi riva manuellt, säger Ari Räisänen.

Redan innan Hammars påbörjade demonteringen hade stolar, bänkar, hyllor och andra delar av inredningen forslats bort. En del av möblemanget gick till Ryssland.

- Vi har fortfarande kvar möbler från biblioteket som vi säljer eller kommer att flytta ned till vårt företag i Mölndal, säger Ari Räisänen.

När gamla hus revs förr i världen så blev allt avfall och lades på en tipp. Men det är en svunnen tid. Nu gäller det att så långt det är möjligt återvinna material och sortera det som inte går att återvinna direkt.

- Alla gamla plåtprofiler som använts i väggar och tak kommer att smältas ned och bli nya metallprodukter. Glas sorterar vi och det går också till återvinning, säger Ari Räisänen.

1987 renoverades Kongahällaskolan. Taket isolerades om med så kallad lösull som är såväl miljö- som brandklassad.

- Det kommer att bli oerhört många säckar med isolering som kan återanvändas för att isolera vindar på villor eller småhus. Redan nu har vi börjat sälja till dem som är intresserade, säger Ari Räisänen.

ANNONS

Likadant är det med alla reglar som suttit i taket. Råspont finns det flera hundra kvadratmeter som demonteras så att den kan användas på nytt.

- Toastolar och finare inredningsdetaljer kommer att säljas på vårt företag, säger Ari Räisänen.

För bara några år sedan byttes många av fönstren i Kongahällaskolan. De nästan nya fönstren demonteras också och går till försäljning.

- Trots att mycket går att återanvända blir det stora mängder som går i containrar och som kommer att finnas kvar när grävskoporna kommer. Material som går sönder när vi tar ned det eller som är så skadat att det inte längre har något värde.

Så är det till exempel med alla gamla elevskåp som slitits hårt genom åren.

- De duger inte till något annat än till plåtskrot, säger Ari Räisänen.

Några månader till räknar Ari Räisänen med att demonteringen ska fortgå. Lagom till semestertider kommer grävskoporna in på rivningstomten och tar det sista av skolan. Hela rivningen kostar Kungälvs kommun 3,8 miljoner kronor.

ANNONS