Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bio Roy inför A-märkning av filmer

Fyra biografer, bland dem Bio Roy i Göteborg, inför A-märkning av film. Titlar som klarar det så kallade Bechdeltestet märks med ett A som i approved, godkänd.

– Det är en jämställdhetsmärkning, som ska göras med glimten i ögat, förklarar Cornelia Bjurström biografansvarig på Roy.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På fredag drar satsningen igång på Bio Roy med filmerna Monica Z, Hotell och Vi är bäst. Syftet med märkningen är att öka genusmedvetenheten, synliggöra hur kvinnor skildras på film och uppmuntra till ökad kvinnlig representation i filmbranschen på alla nivåer. Initiativtagare till A-märkningen är de fyra biograferna Bio Rio i Stockholm, Bio Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö och Röda Kvarn i Helsingborg och märkningen ska främst fungera som konsumentupplysning.

– Vi kommer att sätta klistermärken på filmaffischer, A-märka filmer på vår hemsida och i våra utskick, säger Cornelia Bjurström.

Bechdeltestet, som funnits i trettio år, har tre enkla kriterier: Filmen måste innehålla minst två namngivna kvinnor som pratar med varandra. Samtalet måste också handla om någonting annat än män. Testet kommer från Alison Bechdels seriealbum Dykes to watch out for, avsnittet the Rule, som publicerades 1985.

De filmer som klarar Bechdeltestet märks med ett A, som i engelskans approved. Biografernas A-märkning sker i samarbete med Rättvisförmedlingen och föreningen WIFT, women in film and television.

– Vi behöver lyfta den här frågan för att ge biografägare och distributörer en puff, säger Cornelia Bjurström, och tillägger:

– För det är fortfarande en sådan himla övervikt av män i branschen; män som gör film om andra män.

Bio Roy har de senaste fem åren också arrangerat Lady Bug Festival, med uttalat jämställdhetsperspektiv och tonvikt på kvinnors filmskapande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.