Bio Roy får glansen åter

ANNONS
|

–Jag ser det som en kulturgärning, säger kostymmästaren Kristin Johansson-Lassbo, som tillsammans med dekorsnickaren Tormod Aaseby är i full färd med att fästa de sista listerna runt de gula, puffiga kuddarna som täcker salongens väggar.

–Det blir en helt annan känsla att se film i den här biografen. Vi tillför helt enkelt ett kulturvärde till mänskligheten, säger Kristin Johansson-Lassbo.

Läs också: Biografer rustas upp för miljoner

Bio Roy är den sista av de åtta biografer som förut stod på rad längs med Avenyn i Göteborg. Medan de övriga biograferna lades ner och byggdes om till snabbmatsrestauranger och butiker står Bio Roy stadigt kvar med samma neonskylt som vid starten 1940, förutom att de två sista bokstäverna är nedsläckta. I över 70 år har den överlevt, men 2012 verkade det vara över.

ANNONS

–Efter en konservatorsutredning visade det sig att väggarna var täckta av ett extremt brandfarligt material som kallas pegamoid, berättar föreståndaren Cornelia Bjurström medan hon visar upp en senapsgul tygbit som påminner om plast eller galon.

–Räddningstjänsten ville stänga ner biografen, men istället drog vi av tyget som täckte väggarna och satte upp ett grått, provisoriskt tyg som hängde där i tre år, säger Cornelia Bjurström.

Och i år, efter att ha samlat ihop tillräckligt med finansiering från företag och vänföreningar, blev det dags att restaurera väggarna. Något som kostymören Kristin Johansson-Lassbo menar krävde väldigt mycket förarbete.

–Jag fick forska en hel del för att lära mig hur den här sortens tyg beter sig, säger hon.

–Det var viktigt att utseendet blev detsamma. Vi kunde inte återställa originalet men vi kunde göra det så likt som möjligt, säger Cornelia Bjurström.

Att hitta någon att som ville utföra arbetet visade sig dock vara svårare än vad Cornelia Bjurström trott och efter att ha tagit kontakt med olika byggföretag vände hon sig istället till teatervärlden. Men Kristin Johansson-Lassbo berättar att också hon tvekade innan hon tog sig an uppgiften.

–Det är ett stort ansvar eftersom den här biografen har ett sådant kulturvärde, säger hon.

ANNONS

–Vi visste inte vad vi gav oss in i. Ingen har gjort det här sedan 40-talet så därför fick vi utgå från det som redan fanns på väggarna och försöka återskapa det, säger Tormod Aaseby som i vanliga fall arbetar på Backa teater och Stadsteatern i Göteborg.

–Det var en stor utmaning men samtidigt så måste man våga ta risker ibland också, säger Kristin Johansson-Lassbo.

Bio Roys föreståndare Cornelia Bjurström menar att biografen inte bara har ett historiskt och kulturellt värde, utan även är viktig som ett alternativ till de stora biograferna.

–Det är så oerhört mycket film som inte når ut till publiken och det måste finnas någon som visar smalare filmer, säger Cornelia Bjurström.

–Vi har funnits i 70 år och vi planerar att finnas kvar i minst 70 till, säger hon.

ANNONS