Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 3
Jerker Dellblad, hotelldirektör på Novotell startar resan.

Bilturism genom Göteborg i PV-format

Efter Paddan, turistbussar och Segway-turer kommer nu PV-turen, en och en halv timma kors och tvärs i Göteborg med få hästkrafter under huven och många omvända göteborgare.

Bilen gungar, studsar och hoppar över ojämnheterna i asfalten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Växelspaken är nästan lika lång som Kungsportsavenyn.

Äldre damer vinkar begeistrat när vi sakta rullar ner för Doktor Bex gata i Guldheden.

På Djurgårdsgatan ropar småkillarna "Fin bil".

Vid Götaplatsen kommer Birger Fredricson fram och berättar att hans pappa köpte en likadan 1961 för 13 500 kronor. Den hade också vita däckssidor.

Genrep

Det är genrep för de guidade turerna med bättre begagnade Volvo PV runt centrala och halvcentrala Göteborg.

- Vi tror det fins marknad för bilturism i det här formatet, säger Jerker Dellblad, hotelldirektör på Novotel, långvarig medlem i Svenska PV-klubben och tjänstgörande guide.

Dellblad har under våren och sommaren farit land och rike kring, köpt fyra Volvo PV och med hjälp av ett företag på Hisingen (nej, det är inte Volvo) rustat upp dem till nyskick.

En PV 444 från 1956 och tre 544:or från 1961, 1963 och 1965.

Nu erbjuder han hotellgäster, turister och göteborgare i gemen en guidad tur via Älvsborgsbron, Eriksberg, Ramberget, Götaverken, Drottningtorget, Götaplatsen, Guldheden, Majorna, Fiskhamnen. Guidningen försiggår per radio från ledarbilen.

Turen tar halvannan timma, plus minus några minuter beroende på eventuella köer, våghalsigheten hos bilförarna och antalet igenkännande personer vid Götaplatsen.

- Mamma, pappa, min syster och jag åkte Gotland-Neapel tur och retur med en sådan här, säger Fredricson, gotlänning som blivit göteborgare och lastbilsbyggare på Volvo som blivit fiolbyggare, när han får se en PV:n från 1961 med B18-motor och 75 hästkrafter.

- Vi tyckte den var så snabb.

Dellblad blev inspirerad till PV-turerna när han var i Berlin och såg karavanerna av Trabanter som tog turisterna runt stan.

- Berlin har sina Trabanter, Paris sina Citroën CV:or. London sina Hundkojor och Göteborg har PV, säger han. Göteborg kommer alltid att förknippas med Hisingen och med Göteborg.

Time Travel Sightseeing startar guidade turer med fyra 48-57 år gamla Volvo PV runt Göteborg 7 september.

Deltagarna åker eller kör runt centrala stan.

Guidning från första bilen via radio.

Tid: 1,5 timmar

Kostnad: 225 kronor per person.

Mest läst