Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Bilpendlingen till Göteborg ökar

Kollektivresenärerna ökar INTE. Det gör däremot bilpendlingen till och från Göteborg! Biltrafiken är tillbaka på samma siffror som 2012. Trängselskattens minskning under 2013 blev utraderad under 2014.

Siffrorna kommer från trafikkontorets årsrapport för 2014. Trafiknämnden i Göteborgs kommun fick siffrorna redovisade för sig i veckan.

- Varför ökningen av biltrafiken ser ut som den gör är svårt att förklara, säger Karin Björklund, analytiker på trafikkontoret, till tidningen Vårt Göteborg.

Bilpendlingen till Göteborg ökade med 2,2 procent i fjol.

– Bilresandet påverkas mycket av faktorer som konjunktur, arbetslöshet och förstås av bensinpriset, säger Karin Björklund.

Ökar i hela landet

Trafikverket har tidigare visat en allmän, generell ökning av biltrafiken i hela landet.

- Det är svårt att säga vad som hade hänt i Göteborg om vi inte hade haft trängselskatten, säger Karin Björklind.

Bilresandet ökar på de stora lederna, men fortsätter att minska i centrala Göteborg – en utveckling som började på 1980-talet. Under ett vardagsdygn kör 211 400 bilar i Göteborgs centrum, en minskning med 4 000. Allra mest minskar det innanför Vallgraven.

Väntar på ny statistik

Också 2014 stod biltrafiken för 45 procent av allt resande i Göteborg, samma andel som året innan. Detsamma gäller för kollektivtrafiken totalt, men den innehåller ändå en del förändrade resvanor: bussresenärerna ökade med 4 procent, färjorna med 15 procent, men spårvagnarna tappade 2,5 procent.

- Vi väntar med spänning på att Västtrafik ska få ett annat system att räkna passagerare, säger Karin Björklind.

Hon ser också fram emot den resvaneundersökning som gjorts i Göteborg och andra orter under 2014 och som blir klar efter sommaren.

- Den blir direkt jämförbar med en likadan undersökning 2011. I höst får vi mer säkra siffror och analyser, säger Karin Björklind.

Mest läst