Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Billstrom Hackan

Billström: Häcken vinner SM 2017

Anders Billström, 44, föreslås bli ny ordförande i BK Häcken – och slår fast riktning direkt.– Då säger jag att Häcken vinner SM 2017. Så har jag något att äta upp.

Tidigare under måndagen kunde GP avslöja att vice VD:n hos BK Häckens största sponsor, BRA Byggs Anders Billström, föreslås bli ny ordförande inför årsmötet 14 mars.

I en första intervju efter beskedet svarar Anders Billströms nu på frågor om riskerna att leda den förening han själv är huvudsponsor för.

– Jag tror inte att det innebär någon förändring. Hur det än är tecknade vårt företag avtal för ett och ett halvt år sedan. Vi har själva slagits av tanken: Kan det finnas någon nackdel för föreningen?

– Vi har inte kommit på någon. Valberedningen har heller inte kommit på något konstigt. Även om jag har företag vid sidan av ihop med fem andra, säger Anders Billström.

Känner du till andra exempel inom elitidrotten där största sponsorn även är ordförande?

– Nej, det gör jag inte. Jag skulle vara förvånad om det inte finns.

Svenska föreningar är medlemsstyrda och externa intressen begränsas till 49 procent. Är det här ett sätt för dig som sponsor att kringgå 51-procentsregeln?

– Nej, definitivt inte. Vi har inga andra sådana intressen i vårt företag. Föreningslivet skall fungera precis som det gör.

Du har redan beskrivits som Häckens motsvarighet till Prioritet Finans Nils Wiberg. Finns det några likheter mellan dig och Nisse?

– Nej, det tror jag inte. Nisse är nog en betydligt skarpare person i sina uttalanden. Jag vet vem han är, men känslan är att vi är olika som personligheter.

Kan en sponsors inflytande bli för stort i en medlemsstyrd förening?

– Vad skall man svara på det? Fotboll och pengar hör ihop. Nej, jag kan inte tro det, även om det kan finnas sådana som har en annan agenda.

Din företrädare (Lennart Karlsson) höll en tämligen låg profil i offentligheten. Vilken är din strategi där?

– Föreningen har ett starkt ansikte utåt sedan gammalt genom Dennis (Andersson, klubbdirektör). Jag tänker inte gå in och göra något revolutionerande, men kommer kanske synas lite mer. Säg så är, jag är beredd att synas lite mer.

Vem är Anders Billström?

– Jag är, höll jag på att säga, en ung man strax över 44 år. Bor med min familj och hustru i Bollbygd. Uppväxt på Hisingen, därav mitt intresse för Häcken. När vi gick in som sponsor låg Häcken mig varmt om hjärtat. Jag spelade i klubben tills jag var 14-15 år.

- Jag är ganska intresserad av idrott i allmänhet och har blivit det igen. Intresset för fotboll kom tillbaka när vi byggde träningsanläggningen. Det var många turer, men vi gick med som huvudsponsor. Sedan har det löpt på. Det roliga är att vårt företag, som startades 2007, har haft en parallell utveckling med Häcken.

Varför ställer du om som ordförandekandidat i BK Häcken?

Det här blir ett sätt att få ut andra saker av sitt liv. Jag tror att jag kan få med mig mycket av det jag gör i näringslivet också. Jag tycker att det är spännande och skall bli fantastiskt roligt. Häcken är en bra fungerande förening sedan innan. Den gruppen som finns … det blir tryggt att gå in i rollen.

Träningsanläggningen är på plats, arenan är i bruk och framtidens fokus blir därmed representationslaget. Vilka är dina tankar där?

- Jag tror fortfarande att vi skall vara försiktiga generaler. Vi har redan inför i år satsat mer än någonsin på A-laget. Jag tror att vi har mer att utveckla de närmaste åren, som det publikmässiga. Vi har varit på Bravida Arena i en halv säsong. Jag tror att vi redan i år kommer nå ett snitt på runt 4 000. Där har vi inte legat tidigare. Sportsligt är vårt mål absolut att vara med och utmana de stora.

I Göteborg konkurrerar ni i första hand med IFK Göteborg, men även med Gais och Öis, om publik och sponsorer. Vilken är din vision kring Häckens position lokalt på sikt?

– Jag känner att vår vision skall vara att vara lag nummer två i högsta serien. Jag tror inte att vi kommer ikapp IFK rent publikmässigt, däremot är vi den framtida utmanaren. Sportsligt tror jag redan vi är där, som förste utmanare.

Föreningen gör sex miljoner i vinst för 2015 och har ett eget kapital som närmar sig 70 miljoner. Går det att slarva bort?

– Allt går att slarva bort om man inte sköter sig. Vi har ändå ett grundtänk att hela tiden balansera trupp och pengar. Jag är övertygad att vi inte kommer göra något dumt där.

När vinner Häcken SM första gången?

– Hehe … Då säger jag att Häcken vinner SM 2017. Så har jag något att äta upp.

Mest läst