Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bildt: Jag är ingen pudel

Utrikesminister Carl Bildt kallas i ambassadrapporten som publiceras av Wikileaks för en mellanstor hund med en stor hunds attityd. Bildts egen reaktion är:

-Jag är i alla fall ingen pudel.

Carl Bildt vill inte svara på vilken hundras han i stället skulle vara.

-Fråga dem med en större zoologisk expertis.

Enligt Bildt sker allt samarbete med USA inom de lagar och förordningar som finns.

-Vi har ett omfattande underrättelse- och säkerhetssamarbete med en lång rad länder och det har blivit allt intensivare.

Enligt Bildt är lagarna kända men själva arbetet i sina detaljer hemliga.

-De kanske inte är kända av varje enskild riksdagsledamot men de är det av riksdagens kontrollorgan, som finns för just detta, säger han.

Ordförande i riksdagens justitieutskott, Morgan Johansson (S), tycker att uppgifterna om informella kontakter mellan regeringen och USA är mycket uppseendeväckande. Det kan vara ett brott mot grundlagen, menar han.

-Justitieministern måste nu klargöra för det första vad som har pågått. Och för det andra måste hon klara ut om det ligger någon sanning i detta att regeringen försökt undanhålla riksdagen väsentlig information, säger han till TT.

Stämmer uppgifterna i de läckta dokumenten så kan det vara mycket allvarligt och brott mot grundlagen, enligt Morgan Johansson.

-Om vi lämnar uppgifter om svenska medborgare till främmande makt, så kan det i slutänden visa sig vara grundlagsstridigt, då är det en väldigt allvarlig sak, säger han.

Det kan leda till krav på att Beatrice Ask ska avgå, framhåller han.

-Skulle det visa sig vara så stort som det låter och visa sig vara grundlagsstridigt, så aktualiseras krav på avgång. Det är en så pass stor fråga, men där är vi inte än, vill jag säga.

Peter Hultqvist, S-ledamot i konstitutionsutskottet (KU) kommer vid torsdagens möte ta initiativ till en granskning.

-Detta är ett klockrent KU-ärende och vi måste söka klarhet. Är det sant är det ett brott mot svensk grundlag, säger han. -Blotta misstanken att det förekommer hemligt informationsutbyte mellan ledande regeringstjänstemän och amerikanska ambassaden, där man försöker gå bakom riksdagen, är i högsta grad anmärkningsvärt och graverande. Vi måste reagera och agera och försöka få fram all den information vi kan, säger han.

Vänsterpartiet kräver i sin tur att en sanningskommissionen tillsätts med anledning av uppgifterna om de informella kontakterna mellan regeringen och USA. Enligt medieuppgifter i går så ska svenska regeringstjänstemän ha avvisat krav från USA på ett avtal om informationsutbyte om terrorister, eftersom det skulle behöva behandlas i riksdagen. Det vore bättre att fortsätta med de nuvarande informella arrangemangen, uppges tjänstemännen ha sagt till amerikanerna.

-Att regeringsföreträdare eller tjänstemän från regeringskansliet för denna typ av diskussioner med främmande makt är inte bara olämpligt utan eventuellt också olagligt, säger vänsterpartisten Jens Holm, som i en interpellation till justitieminister Beatrice Ask kräver att en sanningskommission tillsätts.

Han vill nu att regeringen ser till att informera riksdagen om de kontakter som förekommit med USA när det gäller informationsutbyte om svenska medborgare.