Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

383917.jpg
Aleksandr Lukasjenko.

Bildt fördömer aktion i Vitryssland

Med batonger och chockgranater visade Aleksandr Lukasjenko vem som bestämmer i Vitryssland. En oppositionskandidat misshandlades i försöken att protestera mot presidentvalet. "Oacceptabelt", säger utrikesminister Carl Bildt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Oroa er inte. Det kommer inte att finnas någon på torget, löd den vitryske presidentens löfte till journalister i Minsk när han röstade på söndagen.

Några timmar senare gjorde polisen sitt för att försöka infria löftet.

När oppositionskandidaten Vladimir Nekljajev (Uladzimir Njakljajeu på vitryska) var på väg till oppositionens utlysta protester på Oktobertorget så gensköts han och hans anhängare av kravallpolis, som slog till med våld.

-Nekljajev slogs ned ordentligt. Han bars till kontoret och jag har ringt efter ambulans, förklarade Nekljajevs pressekreterare för ryska nyhetsbyrån Interfax.

Flera personer ska ha gripits. Enligt AFP lyckades ändå "tusentals" oppositionella samlas på torget för att demonstrera.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är oroad över situationen i Vitryssland och kallar aktionen mot Nekljajev för en "provokation".

-Det var alldeles uppenbart en provokation. Det är mycket oroväckande och fullständigt oacceptabelt, sade utrikesministern till TT på söndagskvällen.

Samtidigt ansåg han det för tidigt att säga någonting definitivt om själva genomförandet av valet.

-Men att det finns utländska observatörer på plats är ju i alla fall någonting positivt. Men jag är oroad över situationen, dels efter angreppet på Nekljajev, dels efter rapporter om gripanden tidigare under dagen. Det här är mycket dåliga tecken, sade Bildt.

Enligt Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, är många av demonstranterna på väg bort från Oktobertorget i Minsk.

-Jag tror att det är minst 10 000- 15 000 personer. Det är ett stort antal människor som slutit upp längs gatorna. På så sätt lyckades man mobilisera åtskilliga tusen till, säger han till TT. -Det ryktas att folk är på väg mot centrala valkommissionen och att man där ska överräcka någon form av uttalande. Vad exakt som ska hända vet nog bara en liten klick.

Demonstranterna är en blandad grupp i alla åldrar och det mesta har gått lugnt till.

-Jag har inte sett några våldsamheter eller skadegörelse förutom det som hände mot Nekljajev, säger Hårdh.

Den stora uppslutningen kom oväntat.

-Om man jämför situationen 2006, förra presidentvalet, så var det en annan stämning och kampvilja då. Det var väldigt svalt i upptrappningen mot valet i dag, säger han.

Oron bröt ut ungefär samtidigt som vallokalerna stängde. Resultatmässigt talade då allt för att Lukasjenko låtit välja om sig för ännu en mandatperiod med god marginal.

En vallokalsundersökning som utfördes av den regimvänliga tankesmedjan Ekoom hävdade vid 19-tiden att presidenten fått drygt 79 procent av rösterna, mot mindre än fyra procent för samtliga motståndare.

-Ärligt talat har oppositionen spelat mig i händerna. Jag tackar dem väldigt mycket för deras ogenomtänkta tal, sade Lukasjenko segersäkert tidigare på dagen.

Mest läst