Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/10

Bilder: Se alla tävlingsbidragen

Nu kan göteborgarna kika på fem utvalda förslag till Hisingsbron. Från torsdag lunch kommer projekten som involverar en rad kända arkitektkontor att visas i Älvrummet.

Namnet blev inte Golden Glenn men en ny bro över Göta älv ska det bli, Hisingsbron. Under torsdagen kommer fem arkitektförslag att presenteras i Älvrummet, vid Operan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I våras bjöd Göteborgs stad in till en internationell arkitekttävling som väckte stort intresse. 24 team lämnade in bidrag. Av dem har nu fem stycken valts ut till en andra etapp. Bland andra finns storheter som Londonbaserade Zaha Hadid Architects och norska Snöhetta som ritat Oslooperan med.

Nu ska de fem förslagen granskas av en jury som leds av stadsarkitekt Björn Siesjö. I början av 2014 kommer vinnaren att tillkännages.

Uppdraget har varit att presentera "ett genomförbart och utvecklingsbart förslag till estetisk och funktionell bro över älven". Enligt planerna ska bron vara färdigbyggd till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Hisingsbron kommer att ligga en bit uppströms jämfört med den nuvarande Göta älvbron.

Förslagen till den nya bron kommer att visas i Älvrummet till årets slut.

De övriga tre förslagen har ritats av Tyréns AB, Dissing+Weitling architecture i team med Elu, Ljusarkitektur och Lenorhardt Andrä und Partner och Ramböll SVerige AB och Wilkinson Eyre Architects. Snöhetta arbetar tillsammans med WSP Sverige AB och Dof.

Se alla bilder här. Du kan också se förslagen i appen BroAR.

Läser du det här i GP:s app för iphone, android eller windows mobile? Du hittar bildgalleriet om du först väljer Mer, därefter Bilder.

Mest läst