Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Bilder: Biodling pågår mitt i city

  Bzzz, låter det på taket på Magasinsgatan i Göteborg. Biodling pågår. Och slutprodukten, honungen, kan avnjutas på de lokala restaurangerna.

  Sedan i början av maj har det börjat surra rejält högt över krogarna på Magasinsgatan 3.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Fastighetsägaren och konstnären Lennart Grebelius har med hjälp av bitillsynsman Kent-Erik Kenta Nyblom placerat fyra bikupor på ett av sina tak.

  I sommar får Magasinsgatans kroggäster njuta närproducerad honung på Puta Madre, Magazzino, Lou Lou, Basque och Beijing8.

  - En god salladsdressing kräver honung och krögarna ska få söta sina drinkar med egen honung, säger Lennart Grebelius.

  Han tillägger med lite mer allvar i rösten att det livsviktigt att odla bin.

  - Det finns för få bin i världen. Allt som blommar är beroende av pollineringen, och det som pollineras blir ju mat till oss människor.

  Hyresgäster i Grebelius fastighet är glada över de nya husdjuren. De är genomgående positivt inställda till att det händer bra saker i området, även om några oroliga röster har hörts.

  - Folk som är rädda tror nog att bin är som getingar, säger Kenta Nyblom, till vardags bitillsynsman i Sjuhäradsbygden.

  Nyblom understryker att honungsbin är helt fredliga och undviker folk.

  - Och de är perfekta att ha inne i stan så här. Planen var att två kupor skulle räcka men samhället har växt något otroligt. Här finns så mycket mat att vi nu har fyra kupor.

  Enligt Kenta Nyblom kan bin ofta kan hitta mer mat inne i stan än ute på landet. De bidrar också till innerstans blomsterprakt och producerar härproducerad honung – till glädje för innekrogarna på Magasinsgatan perfekt.

  Enligt Joel Zandén, presskontakt på Lennart Grebelius bolag Sätila Holding, har det gått snabbare än väntat för bina att producera den första pytsen med honung.

  - Vi har fått burkarna nu och den första slungningen sker om en eller två veckor. I mitten av juli kan honungen avnjutas på krogarna på Magasinsgatan, säger Zandén.

  Globalt sett råder bibrist. Det beror framför allt på att effektiva jordbruksmetoder har trängt undan vilda pollinerare och odlade bin har drabbats av kvalster och gifter i böndernas bekämpningsmedel.

  Jordbruksverket beräknar att värdet av Sveriges honungsbins pollineringstjänster uppgår till mellan 260 och 466 miljoner.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.